Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.09.2022 17:34:00

Slabé místo

Pokud by ceny akcií a jejich valuace držela vysoko zejména náklonnost k riziku, je tato náklonnost jejich slabým místem. Pokud jsou naopak kotvou vysokých valuací vysoká očekávání na straně budoucích zisků, trh může být citlivý zejména na změny v této oblasti. Jak je tomu nyní?

Minulý týden jsem tu ukazoval následující graf, podle kterého by nyní rizikové prémie akciového trhu měly být mimořádně nízko. Jinak řečeno, relativně vysoké valuace by stály právě na nízkých rizikových prémiích a trh by měl slabé místo právě zde:

1
Zdroj: Twitter

K uvedenému grafu jsem ale také dodával, že kalkulace od Morgan Stanely ve skutečnosti neukazuje rizikové prémie, ale kombinaci rizikových prémií a očekávaného růstu. Lepší interpretace grafu je tedy spíše taková, že na trhu vládne optimismus ohledně této kombinace. Což ale konec konců ukazují i samotné valuace (hodnoty v grafu také nejsou ničím jiným, než obráceným PE sníženým o bezrizikové výnosy). K tomu jsem dodával, že třeba podle čísel od Yardeni Research nyní dlouhodobější očekávání týkající se růstu zisků nejsou nijak nízko.

Dnešní druhý graf ukazuje vývoj rizikových prémií u korporátních dluhopisů s vyšším ratingem. A také predikce Goldman Sachs týkající se jejich dalšího vývoje. Akciové rizikové prémie nejsou to samé, jako ty na dluhopisech. Ale je celkem rozumné předpokládat, že vztah mezi nimi by měl být poměrně úzký.

2
Zdroj: Twitter

Podle grafu jsou prémie u obligací nyní relativně vysoko – ve srovnání s hodnotami v roce 2021. Pokud bychom předpokládali, že u akcií tomu tudíž bude podobně, jen to potvrzuje, co jsem psal výše. Tedy to, že akcie a jejich valuace nyní nedrží na stále poměrně vysokých hodnotách vztah investorů k riziku. Podle grafu by dokonce prémie byly nyní spíše silným místem valuací (spíše by šly dolů, než nahoru*). Opak ale potom platí o růstových očekáváních.

Jak skloubit hovory o recesi s tím, že by podle investorů měl být růstový výhled u zisků hodně dobrý? Trh jednak nemusí přes všechny úvahy s recesí počítat. A (možná hlavně) tu hovoříme o dlouhodobějších očekáváních. Tedy o tématech jako je produktivita, potenciální růst, podíl zisků na celkových příjmech. A občas tu píšu, že základem překvapivě dobrého vývoje v delším období bývá nejednou překvapivě těžší vývoj v kratším. V logice popsané v úvodu ale každopádně slabším místem trhu nyní nebudou prémie, ale právě růstová očekávání.


*GS predikuje, že u dluhopisů prémie ještě porostou, příští rok pak klesnou zpět na současné úrovně. Pokud by se to samé dělo na akciích, prémie trh potáhnou nějaký čas dolů, pak se vše v této oblasti navrátí tam, kde jsme nyní. Pokud by ale pokračoval trend naznačený v predikcích, došlo by někdy v roce 2014 a potom k tomu, co píšu v textu ohledně silného místa.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688