Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.09.2022 09:08:00

Komise navrhuje cenový strop pro neplynové zdroje elektřiny - Rozbřesk

Evropská komise včera představila sérii opatření, která mají na celoevropské úrovni pomoci v boji s energetickou krizí. Vedle návrhu na snížení spotřeby elektřiny o desetinu počítá Komise s cenovým stropem pro zisky neplynových výrobců elektřiny (tzv. infra-marginální zdroje) na úrovni 180 EUR/MWh. Příjmy nad tuto hranici budou vybírány členskými státy (odhadem až 140 mld. EUR) a společně s novou daní z nadměrných zisků fosilních producentů by měly sloužit jako zdroj kompenzačních programů pro ohrožené domácnosti a firmy.

Strop na ceny energií představila již v pondělí také česká vláda. Oproti návrhu Komise jde však o rozdílný typ cenového stropu, který stanoví maximální cenu elektřiny (6 Kč za kWh) a plynu (3 Kč za kWh) pro konečné spotřebitele, v našem případě pro domácnosti a živnostníky. Zatímco celoevropský přístup tedy stanoví maximální limit, za kolik mohou producenti prodávat, tuzemští maloodběratelé mají jistotu maximální částky, za kterou mohou nakupovat.

Česká vláda během včerejšího odpoledne zveřejnila také plán na podporu domácích podniků, který cílí zejména na energeticky náročné sektory jako je zpracovatelský nebo těžební průmysl. Na rozdíl od domácností však vláda nepočítá se zastropováním cen energií, ale plánuje firmám kompenzovat jejich případné ztráty. K tomuto účelu bude prozatím vyčleněno 30 mld. korun, což se však zdá relativně nízká částka vzhledem k rozsahu energo-šoku.

Celkově platí, že jak v případě národních, tak evropských návrhů zůstává celá řada nejasností ohledně konkrétní implementace (včetně jejich vzájemné kompatibility). Tuzemskému řešení se dá vytýkat mnohé – od nedostatečného důrazu na energetické úspory (resp. přílišného tlumení cenového signálu), absenci jakékoli adresnosti až po potenciálně vysoké náklady pro státní rozpočet (pravděpodobně významně nad odhadovaných 130 mld. korun). Radikální řešení v podobě administrativního zásahu do fungování trhu navíc nemůže řešit bezprostřední příčinu současných problémů. Na druhou stranu, ze strany vlády jde o jasný signál, že opravdu “nenechá nikoho padnout”, což by mělo tlumit rostoucí napětí v české společnosti.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna si včera na frontě s eurem připsala drobné zisky a podívala se zpět pod 24,50 EUR/CZK. Tuzemský makro kalendář je ve zbytku týdne relativně prázdný (s výjimkou zítřejší výrobní inflace) a tak bude koruna vystavena spíše zahraničním vlivům, především rostoucím sázkám na agresivní růst úrokových sazeb ve Spojených státech (75-100 bps).

Eurodolar

Eurodolar se po americkém inflačním šoku zklidnil a nadále osciluje okolo parity. Proti EUR/USD nyní stojí nejen vysoké reálné dolarové sazby, ale také ceny plynu, které přestaly klesat.
Dnes odpoledne bude eurodolarový trh konfrontován se sérií zajímavých amerických makročísel, která zpřesní odhad růstu americké ekonomiky ve třetím kvartále (zde budou důležité především údaje za srpnové maloobchodní tržby). Zveřejněné makro statistiky však jen těžko změní medvědí výhled pro eurodolar před blížícím se zasedáním Fedu.

Regionální Forex

Maďarský forint včera výrazně oslabil a to nejen vůči euru, ale i vůči ostatním regionálním měnám. Ztráty forintu lze přičíst uniklým informacím z Evropské komise, která údajně v neděli hodlá finalizovat dokument o porušování právního řádu v Maďarsku, který by podle nových unijních pravidel mohl vést k zastavení výplaty dotací z fondů EU. Schválení dokumentu ze strany EU nebude okamžité, ale forint na hrozby tohoto typu reaguje vždy velmi citlivě.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688