CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  13.09.2022 16:35:54

V srpnu vzniklo 2355 nových firem, nejvíce od roku 2019

V srpnu bylo v České republice založeno 2 355 obchodních společností, to je o 65 více než v loňském roce. Zároveň, co se vzniku nových firem týče, se jedná o nejsilnější srpen od roku 2019. V srpnu zároveň zaniklo 1 019 firem, o 58 méně než loni. Celkově pak během prvních osmi měsíců letošního roku vzniklo 19 097 firem a 8 994 jich zaniklo. Po odečtení zaniklých firem od těch nově vzniklých tak na letošní rok zatím připadá čistý přírůstek 10 103 firem. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Letos v srpnu připadlo na 10 zaniklých firem 23 nově vzniklých, což je oproti letošnímu průměru o dvě více. Stabilní zájem o podnikání koresponduje s klesajícím podílem nevýkonných úvěrů, tedy zlepšením platební morálky, a také s rostoucím objemem firemních úvěrů, protože banky se jim neobávají půjčit. Objem úvěrů firem je navíc stále nižší než objem jejich vkladů,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Od začátku roku vzniklo v Česku 19 097 nových obchodních společností, což je sice o 1 044 méně než vloni, ale na druhou stranu je to stále více, než v roce 2020, kdy jich do konce srpna vzniklo pouze 17 848. Zároveň od začátku roku zaniklo 8 994 firem, což je o 538 méně než loni. Od roku 2020 navíc tento počet každoročně klesá.

Ve všech krajích se letos počet firem zvýšil, výjimkou je pouze Ústecko

Nejvíce firem vzniklo od začátku roku v Praze (9 377) a Jihomoravském kraji (2 364). Nejméně firem naopak vzniklo v Karlovarském (210) a Libereckém kraji (323). Za prvních osm měsíců vzniklo ve všech krajích méně obchodních společností než loni. Největší pokles nových firem zaznamenal Moravskoslezský kraj, kde vzniklo 1 407 firem, což je o 18 % méně než loni. Následují kraje Jihočeský s 542, Liberecký s 323 a Pardubický s 436 novými firmami. Ve všech těchto krajích klesl od loňska počet nových firem o 12 %.

Nejvíce firem letos zaniklo opět v Praze (4 601) a v Jihomoravském kraji (921), nejméně na Vysočině (90) a v Karlovarském kraji (128). Nejvíce se meziročně snížil počet zaniklých firem v Karlovarském kraji, a to o 60 %, a v Plzeňském kraji o 46 %. Naopak výraznější nárůst, a to o 31 %, zaniklých firem zaznamenal Moravskoslezský kraj, v kraji Vysočina letos zaniklo o 29 % firem více než loni.

I přes úbytek nových firem se díky nižšímu počtu zaniklých jejich celkový počet firem zvýšil téměř ve všech krajích. Jedinou výjimkou je Ústecký kraj, kde na 10 zaniklých firem připadá pouze 9 nových. Letos tam zatím ubylo celkem 43 společností. Krajem s nejvýraznějším růstem počtu firem, je Olomoucko s 36 novými firmami připadajícími na 10 zaniklých.

Jednoznačně nejrychleji se letos zvýšil počet firem v zemědělství

Nejvíce nových firem vzniklo v prvních osmi měsících v odvětví nakládání s nemovitostmi (2 989), v odvětví obchodu (2 974) a ve zpracovatelském průmyslu (2 248). Nejméně firem vzniklo v dopravě a skladování (626) a v odvětví ubytování a stravování (751). Oproti loňskému roku nejvíce narostl počet vzniklých firem v zemědělství, a to o 55 %. Nejvíce naopak poklesl počet nových firem v odvětví nakládání s nemovitostmi (-24 %) a v ubytování a stravování (-19%).

Nejvíce firem od začátku roku zaniklo v odvětví obchodu (2 884) a v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 848). Nejméně firem pak zaniklo zemědělství a lesnictví (187), v dopravě a skladování (210) a v informačních a komunikačních činnostech (222). Nejvíce oproti loňsku poklesl počet zaniklých firem v dopravě a skladování (-15 %), v odvětví obchodu (-11 %) a v ubytování a stravování (-10 %).

Kromě odvětví obchodu, firem vzniklo a zaniklo přibližně stejně, se v letošním roce zvýšil celkový počet firem ve všech odvětvích. Nejrychleji přibývají firmy v zemědělství, kde na 10 zaniklých firem připadá 68 nově vzniklých, a v odvětví informačních a komunikačních činností, kde bylo od začátku roku každých 10 zaniklých společností nahrazeno 36 vzniklými.

Více než polovina firem, které v letošním roce zanikly, byla na trhu 16 let a více. Nejméně naopak z trhu mizely firmy do 5 let působení.

Graf 1: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností za prvních 8 měsíců od roku 2017

 

Graf 2: Počet nově vzniklých obchodních společností na jednu zaniklou za prvních 8 měsíců v jednotlivých letech

Graf 3: Věk obchodních společností v roce zániku, data za prvních 8 měsíců roku 2022

 

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál www.informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688