Jaroslav Tupý (Purple Trading)
Okénko investora  |  13.09.2022 12:19:28

Obchodujete index NASDAQ? Tato strategie by vám neměla uniknout!

Americký akciový index NASDAQ patří zejména díky své volatilitě mezi jedny z nejoblíbenějších instrumentů ve světě tradingu. Jenže obchodovat NASDAQ bez patřičných informací a prověřené obchodní strategie je poměrně riskantním počinem. V tomto článku si proto povíme o indexu trochu více a prozradíme vám, kde se naučit index NASDAQ obchodovat.

 

Co je index NASDAQ a z čeho se skládá?

V první řadě je potřeba vysvětlit si, co je NASDAQ. Jedná se o zkratku (National Association of Securities Dealers Automated Quotations), která označuje burzovní trh (a společnost, která jej provozuje), sídlící v New Yorku. Na NASDAQ burze se obchodují zejména akcie a to IT a biotechnologických firem, ale najdeme zde také akcie společnosti z jiných odvětví.

Aby měli analytici (a obchodníci) přehled o životaschopnosti jednotlivých odvětví, vznikl systém indexů, odrážejících situaci v těchto odvětvích. Index NASDAQ-100 například zahrnuje 100 největších společností, které jsou na této burze obchodovány. V září 2022 je 5 největších společností v indexu: Apple (s 13,63% váhou), Microsoft (10,35% váhou), Amazon (7,01% váhou), Tesla (4,54% váhou) a Alphabet (3,68% váhou). Další slavné společnosti zahrnuté v indexu jsou Nvidia, Meta Platforms, Intel, Adobe, Cisco, Qualcomm, Netflix, AMD, Paypal atd.

Následující řádky vám vysvětlí, čím je NASDAQ 100 tolik atraktivní pro obchodníky a spekulanty.

Proč je index NASDAQ 100 tak oblíbený mezi obchodníky?

Jedním slovem: volatilita. Již v úvodu jsme zmínili, že právě volatilita je jedním z hlavních tahounů indexu NASDAQ pro tradery. Proč právě NASDAQ patří k vůbec nejvolatilnějším indexům? Pro odpověď se musíme podívat do samotného složení indexu. Na jedné straně jsou jeho komponenty slavné společnosti jako Apple a Microsoft, které patří prakticky do každého akciového portfolia. Podstatnou část indexu však tvoří společnosti, které za sebou mnohdy mají poměrně krátkou historii a každoročně operují s obří ztrátou. Takové společnosti jsou pak pochopitelně velmi volatilní, což dokáže ovlivnit celý index. Mezi tyto společnosti patří například Lucid Group, Docusign nebo AirBnB. První dvě jmenované společnosti pak od začátku roku odepsaly přes 60 % své kapitalizace.

 

 Kde se bere volatilita?

Tím se dostáváme k druhému důvodu, proč je právě NASDAQ tak volatilní. Vliv ekonomického cyklu dokáže s technologickými akciemi pořádně zahýbat. V dobách rozmachu tyto akcie zpravidla překonávají ostatní indexy. Na trhu je dostatek peněz pro financování startupů a investoři jsou ochotni přehlížet rostoucí ztrátovost společnosti, pokud alespoň tržby rostou uspokojivým tempem. V době ekonomického zpomalení, kterého jsme například svědkem v posledních několika měsících, se naopak investoři odklánějí od technologických akcií a preferují spíše ty defenzivnější. Není tak překvapivé, že samotný index Nasdaq od začátku roku odepsal přes 26 % hodnoty. Vysoké propady kapitalizace se navíc netýkají jen menších společností, v roce 2022 se nevyhnuly ani gigantům jako jsou Meta Platforms, Netflix nebo NVIDIA. Zmíněné společnosti odepsaly přes 50 % své hodnoty od začátku roku. Vývoj indexu NASDAQ za posledních 14 měsíců můžete vidět na grafu níže.

 

Graf č.1: Index NASDAQ v platformě MT4 na časovém rámci D1

 

Na grafu je jasně patrná výrazná volatilita, která tento index provází. Index tak trochu doplácí na vlastní podstatu. Technologie jsou možná budoucností, ne všechny jsou však krokem tím správným směrem. Společnosti, které zažívaly rozmach v jednom období, mohou téměř zkrachovat v období druhém. Pro příklad nemusíme chodit nijak daleko. Během pandemie koronaviru to byly právě technologické společnosti, které prosperovaly. V okamžicích, kdy jsme seděli doma, pravděpodobně každý zabrousil na některou ze stránek e-commerce gigantů, aby nakoupil něco, co mu pomůže zabít nudu mezi čtyřmi stěnami.

Prosperovaly i online streamigové služby, společnosti poskytující videohovory a výrobci počítačových čipů, kteří nám dodali tak důležité náčiní pro těžbu kryptoměn a hraní her. Společnosti jako Zoom Technologies, Netflix, Shopify, Coinbase a NVIDIA tak atakovaly historická maxima. Stejně jak rychlý byl jejich růst, je bohužel strmý i jejich pád v dosavadním průběhu roku 2022.

Jak obchodovat NASDAQ index?

Výrazný růst a pokles je pochopitelně lákavý pro obchodníky, kteří spekulují na cenu indexu NASDAQ. Existuje mnoho obchodních strategií, za pomocí kterých lze volatilitu proměnit v případný zisk. U nás v Purple Trading je obchodování NASDAQu parketou především Jardy Tupého. Ten za tímto účelem používá svou léty prověřenou strategii, spočívající v obchodování krátkých a prudkých trendových pohybů na nižších časových rámcích.

Součástí strategie je také pevně dodržovaná úroveň stop loss a take profit, se kterou pomáhají speciální nástroje. Ty dovedou vylepšit obchodní platformu MT4 tak, aby byla vhodnější ke scalpingu. Svou strategii bude Jarda již od 12. září obchodovat každé pondělí v rámci webináře Trading Room - Obchodujeme NASDAQ, a to přímo před zraky diváků a na skutečných trzích. Trading Room webináře jsou zcela zdarma a mají sloužit jako praktická ukázka tradingu pro všechny ty z vás, kterým v obchodování chybí praktičtěji zaměřené webináře. Navíc časem plánujeme tuto strategii vydat také knižně, ať máte možnost pokrýt kromě praxe také teorii.

Naučte se obchodovat NASDAQ podle strategie od Jardy Tupého

 

Sledovat zdarma

Jaroslav Tupý

Na finančních trzích se pohybuji už přes 25 let. Původně jsem začínal jako futures obchodník pro různé zahraniční fondy a brokerské domy, ale i jako soukromý investor. O své zkušenosti jsem se také rád kdykoliv podělil, proto jsem postupem času začal pořádat vzdělávací tradingové semináře a externě přednášet na vysokých školách s ekonomickým zaměřením.




Purple Trading

Purple Trading je společnost s českými kořeny, která obchoduje s cennými papíry a je založena na čistém STP forex modelu s možností pasivního investování do ETF portfolií. Mimo český trh působí Purple Trading také v Itálii nebo Polsku.

Vizí společnosti je vybudovat silnou komunitu profitabilních a vzdělaných traderů a investorů. Každý klient má proto přístup do Purple Akademie, kde v rámci Purple Toolboxu nalezne celou řadu nástrojů, analýz a seminářů, na kterých spolupracuje například legenda české tradingové scény Jaroslav Tupý

Více na www.purple-trading.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688