Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  13.09.2022 10:54:24

ČEZ: Vláda zastropuje spotřebitelské ceny elektřiny na 6 Kč/KWh

Česká vláda v pondělí oznámila soubor opatření: Cenový strop na elektřinu (a zemní plyn) pro domácnosti, veřejné instituce a malé podniky na 6 Kč/KWh vč. DPH (to je cca. 200 EUR/MWh bez DPH), zemní plyn pak na 3 Kč/KWh. Regulace se projeví již v zálohách od listopadu 2022 s platností do konce roku 2023 s možným prodloužením. Ceny pro průmysl budou dojednány po vyhlášení celoevropských opatření. Objemy pro veřejné instituce budou nakupovány prostřednictvím státního obchodníka (pravděpodobně prostřednictvím povinných nákupů přímo od výrobců – to není zcela jasné). Cenový strop by měl podle MF stát maximálně 130 mld. a bude financován především ze tří zdrojů:


Trh již očekává celoevropské stropování cen pro výrobce s výjimkou zemního plynu okolo 200 EUR/MWhtakže česká regulace koncových cen je zhruba v souladu s tímto předpokladem. ČEZ byl na konci června zajištěn na 91 EUR/MWh pro 93 % a 70 % objemů na rok 2022/23, tedy hluboko pod tímto limitem. Pozitivně vidíme, že stejný cenový strop bude platit i pro objemy, které má stát nakupovat přímo pro veřejné instituce, což dosud nebylo jasné. Samozřejmě by bylo žádoucí, aby státní obchodník nakupoval tyto objemy přímo na velkoobchodním trhu, když není absolutně žádný důvod, aby je povinně vykupoval přímo od výrobců. Pro rok 2023 ale alespoň výkupní cena bude reflektovat celkovou situaci v sektoru. Chystaná struktura financování cenového stropu potvrzuje naši investiční tezi, že ČEZ bude velkým plátcem dividend. Například 100% dividendový výplatný poměr (111-121 dividenda na akcii, cca. 12 % dividendový výnos) by jen v roce 2023 přinesl do státního rozpočtu od ČEZu 40-45,5 mld. .

Windfall daň na energie/banky/ropu a plyn nebude z legislativních důvodů zavedena dříve než v roce 2023Do našich odhadů jsme již zahrnuli 50% daň (tj. zhruba 33 mld. pouze od ČEZ) z nadprůměrných ziskůTento odhad může být mírně pod finální schválenou hodnotou (MinFin uvažuje 61-81 %), ale předpokládáme, že v současnosti je již mnohem vyšší dopad zahrnutý v ceně akcií ČEZ. Prodej CO2 (cca 60 mil. ks ročně) za ceny vyšší o cca 30 EUR/ks/rok by mohl do státního rozpočtu přinést dalších dodatečných až 45 mld. . Pouze ČEZ a povolenky CO2 by tak mohly pokrýt prakticky plnou výši předpokládaných rozpočtových nákladů. Potvrzujeme náš pozitivní pohled na akcie ČEZ, přičemž po zveřejnění detailního návrhu windfall daně a v závislosti na způsobu nuceného prodeje části objemů státu naše odhady pravděpodobně mírně upravíme.

Petr Bártek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688