plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.09.2022 10:48:51

Seznam projektů pro rozvoj Plzeňské aglomerace 2021+ schválili zastupitelé

Seznam projektů pro rozvoj Plzeňské aglomerace 2021+ schválili zastupitelé

Zastupitelstvo města Plzně schválilo na svém jednání 12. září 2022 seznam strategických projektů ITI, jenž je součástí akčního plánu strategie Plzeňské aglomerace 2021+. Území má na svůj rozvoj alokovány téměř čtyři miliardy korun z evropských fondů. Tomuto schválení předcházela několikaletá partnerská územní spolupráce završená vyhlášením výzev nositele ITI, jejich následné vyhodnocení v rámci odborných pracovních skupin a schválení Řídicím výborem Plzeňské aglomerace.

Projekty, jež byly předloženy Zastupitelstvu města Plzně, mají přispět k rozvoji celé Plzeňské aglomerace v letech 2021 až 2027. „Seznam obsahuje okolo stovky projektů, přičemž jejich zaměření je různé. Jsou tam projekty jak z oblasti dopravy, životního prostředí, sociálních služeb, vzdělávání nebo výzkumu,“ vysvětlil David Šlouf, náměstek primátora města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem. Strategie Plzeňské aglomerace umožňuje rezervovat část evropských finančních prostředků na předem vybrané projekty. Díky tomu je možné plánovat a projektovat velké investiční projekty s trochu větší jistotou spolufinancování. Na druhou stranu tento benefit vyžaduje po žadatelích užší územní spolupráci a vyšší projektovou kvalitu.

Plzeňská aglomerace ITI - logo

Plzeňská aglomerace ITI - logo

Celkově by Plzeňská aglomerace mohla získat okolo čtyř miliard korun z evropských fondů. Jednalo by se o podobnou částku, jaká byla na území Plzeňské aglomerace proinvestována v minulém programovém období 2014 až 2020. Strategie svým obsahem pokračuje v trendu z minulého období a opět reflektuje potřeby území vycházející z mnoha dílčích koncepčních dokumentů v kombinaci s novými evropskými směry a dotačními podmínkami. Rovněž zaměření jednotlivých projektů úzce navazuje na minulé investice.

„Nyní čekáme na oficiální vyjádření jednotlivých ministerstev v čele s Ministerstvem pro místní rozvoj České republiky, zda tyto seznamy budou akceptovat, a poté je to již na samotných žadatelích, zda úspěšně projdou systémem hodnocení při podání svých projektových žádostí o dotaci,“ uvedl Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně, jenž je pověřen řízením strategie ITI Plzeňské aglomerace. „Celý proces schvalování by mohl být ukončen do konce tohoto roku,“ doplnil Erich Beneš.

Podrobnější informace jsou na webu: https://iti-plzen.cz.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 13. 9. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688