plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.09.2022 10:14:33

Nové divadlo v Plzni se pyšní unikátním systémem umělého dozvuku

Nové divadlo v Plzni se pyšní unikátním systémem umělého dozvuku

Během divadelních prázdnin byla Nová scéna Divadla J. K. Tyla vybavena elektroakustickým řetězcem umělého dozvuku Ambiance renomované francouzské značky L-Acoustics. Jedná se o vůbec první takto komplexní instalaci na světě, která spojuje několik jednotlivých systémů dohromady.

Divadlo J. K. Tyla v Plzni

Divadlo J. K. Tyla v Plzni

Dozvuk na Nové scéně plzeňského divadla byl dlouhodobě připravovaným projektem, jenž vycházel z prvních návrhů možností úpravy prostorově akustických vlastností hlavního sálu. Pro projekt bylo zásadní maximální využití již instalovaného zvukového systému hlavního sálu, a s tím spojená úspora finančních prostředků oproti nabídkám na rozsáhlejší a také finančně náročnější obměnu zvukového systému. Ve složité době letošního roku se podařilo udržet projektovanou cenu, termín dodávky a zprovoznění i vysokou kvalitu samotné instalace,“ uvedl náměstek primátora pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf a doplnil: „Díky tomu, že je zajištěn kvalitní zvuk po celém sále, se do budoucnosti vyhneme dalšímu řešení bezbariérového přístupu pro handicapované spoluobčany. Touto rekonstrukcí ozvučení je zajištěn komfort poslechu pro všechny.“

Dozvuk L-ISA Ambiance umožňuje akusticky upravit divadelní sál přímo na míru konkrétnímu žánru i dílu. Divák může očekávat výbornou akustiku u činohry, opery, muzikálu a baletu, ale i u velkých filharmonických či symfonických koncertů,“ doplnila náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Jedinečnost systému spočívá také v tom, že umí pracovat s umělci s ozvučením, i bez ozvučení. Díky vestavěnému systému dozvuku bude mít divák pocit, že je plně obklopen zvukem z jeviště a hlediště. Největší předností systému je, že posluchač žádné nazvučení prostoru nevnímá, vše mu zní naprosto přirozeně, jako by byl přímo součástí dění na jevišti,“ vysvětlil Martin Otava.

Ředitel divadla o pořízení elektroakustického dozvuku usiloval v uplynulých osmi letech a po celou dobu byl v kontaktu se zřizovatelem divadla, městem Plzní, i se správcem budovy, Obytnou zónou Sylván, se kterým divadlo na realizaci projektu spolupracovalo. Investici 13 milionu korun bez DPH do této moderní technologie schválilo Zastupitelstvo města Plzně v únoru letošního roku a umožnilo tak divadlu uvolnit potřebnou částku z rezervního fondu divadla.

Foto: I. Štěrbová

Foto: I. Štěrbová

„Základní stereo systém si můžeme představit jako rovnoramenný trojúhelník, zvuk vychází ze dvou vrcholů a ideální místo pro poslech je pak třetí vrchol trojúhelníku. Tohle krásně funguje doma v obýváku. Pokud ale připravujete akci pro větší publikum, jsme omezeni tím, že diváci nesedí pouze v ideálním středu celého sálu. Prostorový stereo vjem mimo tuto pozici přestává fungovat a diváci na pravé straně by neslyšeli, co se děje na levé. S novým hyperrealistickým systémem však bude mít každý divák přirozený vjem zvuku. Uslyší jednotlivé umělce na pódiu tam, kde je vidí. Díky vestavěnému systému dozvuku bude mít navíc pocit, že je plně obklopen zvukem,“ objasnil systémový inženýr a certifikovaný trenér Petr Šťásek.

„Další předností nového systému je možnost snadného vytvoření nejrůznějších zvukových efektů, například dokážeme vytvořit iluzi, že duch Hamletova otce diváky obchází, a to beze změny barvy či úrovně jeho hlasu,“ doplnil Martin Otava.

Systém na úpravu prostorové akustiky se skládá z reproduktorů osazených na stěnách a stropě a sítě mikrofonů instalovaných po celé ploše stropu sálu divadla. Hyperrealistický zvuk je zajištěn množstvím reproduktorů umístěných po celé délce jevištního portálu. Mozkem celého systému je L-ISA procesor, ve kterém jsou implementovány všechny algoritmy zajišťující hyperrealistický imerzní zvuk.

Na celé instalaci spolupracoval mezinárodní tým odborníků z Česka, FrancieAnglie. Projektanti z AVT Group, a. s. na jeho přípravě spolupracovali téměř dva roky a zároveň se podílejí na podobných projektech rekonstrukcí kulturních objektů nejen v České republice. Dodavatel této unikátní technologie společnost PRO MUSIC, s. r. o. dokázala celý systém nainstalovat a zprovoznit za méně než dva měsíce. Při finální kalibraci byli přítomni i zástupci výrobce L-Acoustics. Pracovníci Nového divadla pak prošli několikadenním školením ukončeným náročným testem.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 13. 9. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688