cnb.cz (ČNB)
Alternativní investice  |  13.09.2022 10:47:34

Dana a Emil Zátopkovi na stříbrné minci ČNB

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci v hodnotě 200 , která připomene 100 let od narození legendárních českých sportovců Dany a Emila Zátopkových. V prodeji bude od středy 14. září 2022.

Dana Zátopková, rozená Ingrová, a Emil Zátopek se narodili ve stejný den, 19. září 1922. Potkali se na atletických závodech ve Zlíně, kde Dana soutěžila v hodu oštěpem a Emil v běhu na tři kilometry. Manželství uzavřeli v říjnu roku 1948. Za svou sportovní kariéru získali oba sportovci nespočet medailí, nezapomenutelnou se stala zejména olympiáda v Helsinkách v roce 1952, kde Dana získala zlatou medaili v hodu oštěpem a Emil tři zlaté medaile v běhu na pět kilometrů, deset kilometrů a na maratonské trase, kterou tehdy běžel poprvé v životě. Emil Zátopek zemřel ve věku 78 let, Dana Zátopková se dožila 97 let.

Podobu pamětní dvousetkoruny věnované manželům Zátopkovým navrhl Vojtěch Dostál. Na lícní straně mince dominuje kompozice běžeckých drah, tří oštěpů a státní vlajky. Na rubové straně jsou ztvárněny portréty obou sportovců v pohybu.

ČNB vydává celkem 23 700 mincí ve dvojím provedení – v běžném (standard) a špičkovém (proof). V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou je emitováno 8 300 kusů. Dalších 15 400 kusů má špičkovou kvalitu, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem. Každá mince má průměr 31 mm a hmotnost 13 g. Pro ČNB je vyrobila Česká mincovna, a. s., ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Nominální hodnota mince 200 není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Mince věnovaná manželům Zátopkovým je poslední pamětní stříbrnou mincí vydanou Českou národní bankou pro tento rok. V říjnu ČNB vydá zlatou minci 5 000 s motivy města Litoměřice. Přehled dalších plánovaných i již dříve vydaných emisí je k dispozici v emisním plánu na období 2021–2025 na webu ČNB.

Petra Vodstrčilová
mluvčí ČNB


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688