Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  13.09.2022 08:42:47

Filharmonie Hradec Králové otevírá koncertní 45. koncertní sezónu

Koncertem ve čtvrtek 15. září zahajuje královéhradecká Filharmonie svou 45. sezónu. Kromě klasické i soudobé symfonické hudby připravila pro posluchače také muzikálová představení, koncerty pro rodiny s dětmi a hudební projekty spojené se jmény jako Ondřej Brousek, Petr Bende či Janek Ledecký. Filharmoniky čeká také podzimní turné s kapelou Lucie.
Filharmonie Hradec Králové
 

 
 
Zahajovací koncert sezóny a také Bílé abonentní řady (Velký symfonický cyklus) se koná v sále FHK ve čtvrtek 15. září. Kromě titulní Ravelovy skladby La Valse zazní Straussův valčík z Růžového kavalíra, Mozartův Klavírní koncert č. 15 a Mahlerovo Adagio ze Symfonie č. 10. Sólistkou večera bude vynikající bulharská klavíristka Victoria Vassilenko a taktovky se ujímá šéfdirigent orchestru Kaspar Zehnder. Hned týden nato, 22. září, zahraje Filharmonie úvodní koncert Žluté abonentní řady (Malý symfonický cyklus), pro který si Kaspar Zehnder pozval jako hosta českého houslistu Romana Patočku. Společně s orchestrem předvedou Houslový koncert D dur brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda. Na programu dále zazní Dvořákova Symfonie č. 7 d moll, ale titulní a úvodní skladbou večera bude symfonická báseň Noc a naděje z pera českého skladatele, dramaturga a hudebního režiséra Otmara Máchy.

Příznivcům varhanní hudby a mistrovských varhan v sále FHK s výbornou akustikou je v neděli 25. září určen recitál německého varhaníka a skladatele Thomase J. Franka. Koncert je součástí Orlicko-kladského varhanního festivalu a znalce jistě zaujmou jména autorů jako Buxtehude, Drischner, Ketelbey, Ogden, Mans a další.

Jedním z netradičních hudebních počinů začátku sezóny bude Čapkoncert v pondělí 26. září. Událost proběhne v rámci mezinárodní konference „Hradec Králové Čapkům III“. V autorském podání skladatele, dirigenta a klavíristy Kryštofa Mařatky zazní jeho melodramy na motivy povídek Karla Čapka, hudební meditace nad českými lidovými nástroji a Dvořákova „Novosvětská“ v Mařatkově úpravě pro klavír. Průvodního slova a vyprávění o díle Karla Čapka se ujal
známý český astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar.

Na říjen jsou nachystány koncerty a představení ostatních abonentních řad. V sobotu 8. října je to koncert Oranžové řady (koncerty určené rodinám s dětmi) „Klapka – Pohyblivé obrázky poprvé!“ při němž Ondřej Brousek v roli moderátora seznámí velké i malé posluchače s úlohou hudby v televizních pořadech a filmech, například Pyšná princezna, Anděl Páně 2, nebo Harry Potter. Petr Bende zpívá Petra Nováka – to je název a zároveň popis koncertu Modré řady (crossoverové projekty) v úterý 11. října. Představení Zelené řady předplatného s názvem „Elefantazie & Petr Pan a oceán naděje“ je koncertním provedením muzikálů Městských divadel pražských v inscenaci dramatika a režiséra Davida Drábka a hudebního skladatele Darka Krále. Mezi sólisty se nacházejí mimo jiné jména Tomáše Kluse nebo Ondřeje Ládka (Xindl X). Pro posluchače varhanní hudby je hned na říjen připraven další z koncertů věnovaných tomuto královskému nástroji, tentokrát ve spojení s violou, na kterou zahraje Jitka Hosprová. Koncert je proto nazván příznačně „S první dámou violy“, jde o úvodní koncert Stříbrné (varhanní) řady a koná se v neděli 23. října.

Listopad bude ve Filharmonii Hradec Králové patřit každoročnímu festivalu Hudební fórum Hradec Králové, který hradeckému publiku přináší na programu čtyř koncertů oceněná orchestrální díla soudobé světové hudby.

Od září do listopadu čekají orchestr Filharmonie Hradec Králové také vystoupení s kapelou Lucie, a to v rámci turné „Lucie v opeře“.

Zdroj: Filharmonie Hradec Králové
 
Zodpovídá: administrator
Vytvořeno / změněno: 13.9.2022 / 13.9.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688