Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
Věda a výzkum  |  12.09.2022 21:06:44

Špilas je nejen Špilberk, ale teď i planetka mezi Marsem a Jupiterem. Do vesmíru se dostal nejen nejviditelnější symbol města Brna

(401820) Špilas – tak Mezinárodní astronomická unie pokřtila planetku pohybující se mezi Marsem a Jupiterem. Do vesmíru se dostal nejen nejviditelnější symbol města Brna, ale poprvé i brněnský hantec. Jméno navrhli pracovníci brněnské hvězdárny, planetky si jako první všimli astronomové z kleťské observatoře.

Špilas is a local dialect name given to the 13th-century castle and fortress dominating the Brno skyline. Originally intended as a royal castle, it was later rebuilt into a huge baroque fortress and used as a prison. The castle is now maintained by the Brno City Museum. Tak zní oficiální zdůvodnění netradičního pojmenování publikované v bulletinu Skupiny pro názvosloví malých těles Sluneční soustavy vydávaném Mezinárodní astronomickou unií. Ta jediná je celosvětově uznávaným arbitrem v pojmenovávání vesmírných těles (a jejich povrchových útvarů). V českém jazyce citace zní: Špilas je v místním hovorové mluvě označení hradu a pevnosti ze 13. století, která je dominantou města Brna. Původně byl zamýšlen jako královský hrad, později se z něj stala mohutná barokní pevnost a sloužil jako věznice. Nyní je ve správě Muzea města Brna.

Certifikát o pojmenování planety (401820) Špilas předala městu Brnu „křestní matka“ Jana Tichá a jeden z objevitelů Miloš Tichý. (401820) Špilas se tak zařadí mezi tři desítky planetek, které nesou jméno související s městem Brnem. Některým z nich je věnována výstava Brno ve hvězdách, která je ke zhlédnutí v bývalé Lapidárium na Malém nádvoří právě na Špilasu.

„Nynější planetku ‚Špilas‘ objevili z jihočeské Observatoře Kleť Miloš Tichý a Zdeněk Moravec 30. září 1996. Poté byla opakovaně pozorována pod předběžným označením 1996 SP7, až dospěla ke kvalitně spočtené dráze a pořadovému číslu 401820″, prozrazuje Jana Tichá, ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti. „Na Kleti jsme vždy měli vřelý vztah k brněnské astronomii. Jak k význačným astronomům z oboru planetek a komet, kteří v Brně vystudovali (Luboš Kohoutek, Vladimír Vanýsek), tak ke kolegům z Hvězdárny a planetária Brno. Když se objevil úmysl věnovat Brnu a Brňákům kleťskou planetku, vybírali jsme mezi několika symboly moravské metropole. Špilberk zvítězil proto, že je nepřehlédnutelný. A proč Špilas? Hovorový ‚hantec‘ je vlastně dalším symbolem Brna zrcadlícím vývoj města v mluvě jeho obyvatel. Připomínají-li v posledních letech američtí astronomové ve jménech planetek původních obyvatelamerických Indiánů, připomínáme my specifické brněnské nářečí, zrcadlící vývoj města v mluvě jeho obyvatel.“

Co o planetce (401820) Špilas zatím víme? Pohybuje se po výstředné dráze ve vzdálenosti od 280 do 540 milionů kilometrů od Slunce, tedy mezi dráhou Marsu a Jupiteru. Kolem Slunce oběhne jednou za 4 a půl pozemského roku. Nejspíš se jedná o těleso o průměru jen několik kilometrů, tedy jako z příběhů „Malého prince“. I ten nejlepší dalekohled planetku nezobrazí jinak než jako světlý bod. Stáří (401820) Špilas je srovnatelné se stářím Sluneční soustavy, je tedy 6 milionkrát starší než hrad, díky kterému získala jméno.

Za dvě stě roků bylo pojmenováno více než dvacet tisíc planetek, pouze tisícina z nich je ale nějak spojena s městem Brnem. Všechno začalo v roce 1890 planetkou s jménem Bruna. Od té chvíle se na nebesích potkáme s dalšími a dalšími brněnskými planetkami. Třeba (2073) Janáček, (3366) Gödel, (4112) Hrabal, (8343) Tugendhat nebo (14980) Gustavbrom. O mnohých z nich, samozřejmě i o (401820) Špilas vypráví výstava, kterou uspořádali pracovníci Hvězdárny a planetária Brno spolu s Muzeem města Brna právě na Špilberku. Přijďte se přesvědčit o tom, že i Brno je město, jehož sláva hvězd se dotýká.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688