Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2022 15:00:03

Ne moc přívětivá kombinace pro investiční aktiva

Šéf společnosti Evercore ISI Ed Hyman a jeho kolega Bob Prince v rozhovoru pro Bloomberg uvedli, že americké hospodářství trpí dvěma nerovnováhami, které je nutné odstranit kvůli snížení inflace (viz první část rozhovoru zde). Následně se věnovali dalšímu možnému vývoji na straně reálného produktu a inflace a jeho implikacím pro investiční aktiva.

Hyman uvedl, že globální krátkodobé sazby stoupají již 18 měsíců. Zároveň klesalo tempo růstu peněžní nabídky a inflace již obrací směrem dolů. A trhy si myslí, že jde o „úvod do další kapitoly“. Prince dodal, že cyklus utahování musí trvat dostatečně dlouho na to, aby se projevil v nominálních výdajích. Podle něj je příliš brzy na to odhadovat, jak se bude vyvíjet reálný produkt a inflace, ale „pravděpodobně přijde kombinace slabšího růstu, vyšší inflace a vyšších sazeb“. A tato kombinace není pro ceny investičních aktiv nijak příznivá.



Prince míní, že cyklus utahování monetární politiky bude pokračovat. Čím více porostou sazby, o to bude slabší růst hospodářství, pokud porostou méně, projeví se to vyšší inflací. Jak bylo uvedeno, v tuto chvíli podle experta není zřejmé, jak moc Fed šlápne na brzdu, a tudíž jaká konkrétní kombinace nastane. Pro akcie z toho každopádně plyne, že v prostředí vyšších sazeb by si měly vést lépe společnosti se silným tokem hotovosti a rozvahami, které mají nízký poměr dluhů k hodnotě celé firmy. Zranitelné jsou naopak firmy se slabými rozvahami a vysokými dluhy.

Hyman na druhou stranu míní, že pokud budou inflační tlaky klesat, „trhy to ocení.“ Prince na to navázal s tím, že on ze strany Fedu ještě neslyšel nějaké uspokojivé vysvětlení toho, proč podle centrální banky inflace nebyla přechodná tak, jak se Fed dříve domníval. Hyman má za to, že centrální banka špatně odhadla, jak moc peněžní nabídku zvedne kombinace monetárního a fiskálního uvolnění. „Nyní tempo růstu peněžní nabídky prudce klesá, ceny komodit také. Fed ještě ani zdaleka neskončil, ale je tu pokrok,“ dodal ekonom.

„Když po delším období vysokého růstu cen sedmdesátých let inflace otočila směrem dolů, akciový trh začal růst,“ pokračoval Hyman. Prince se se svým kolegou shodl na tom, že utahování monetární politiky může přinést tenze na finančních trzích. Sazby totiž musí vzrůst dost na to, aby klesly nominální výdaje. Také úvěrová nabídka a znatelně vyšší sazby mohou přinést i tyto tenze.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
07.02.2023Jak moc (ne)překvapí šéf Fedu Powell? Jan Berka (Roklen24)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688