gtnews.cz (Grant Thornton)
Zákony a právo  |  12.09.2022 13:44:06

Investiční pobídky bez politiků?

Začátkem srpna 2022 připravila vláda ČR novelu zákona o investičních pobídkách. Tato novela je nyní v připomínkovém řízení.

Novela je zaměřena na následující dvě změny:

  1. Zrušení povinnosti Ministerstva průmyslu a obchodu předkládat vládě k projednání každou žádost o investiční pobídku. Vládě budou nicméně i nadále předkládány žádosti strategických investičních akcí o získání finančního příspěvku na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. V případě ostatních investičních akcí bude rozhodnutí o investiční pobídce vydáváno na základě posouzení podmínek a povinností stanovených zákonem o investičních pobídkách a dalšími souvisejícími právními předpisy, zejména pak nařízením vlády č. 221/2019 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o investičních pobídkách, ve znění pozdějších předpisů, a na základě závazných stanovisek dotčených orgánů (Ministerstva financí, Ministerstva životního prostředí, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva zemědělství). Posuzování žádostí o investiční pobídku se tak vrátí na úroveň rezortního projednávání při plném respektování zásad správního řízení, čímž se zvýší i legitimní předvídatelnost schvalovacího postupu.
  2. Zavedení jednostupňového způsobu rozhodování, jako je tomu u rozhodování o dotacích podle rozpočtových pravidel (tj. omezení použití opravných prostředků proti rozhodnutí).

Předmětem návrhu novely zákona je tedy především zkrácení, zjednodušení, a především zefektivnění procesu schvalování standardních žádostí o investiční pobídku. Vláda (jakožto politický orgán) by tak přišla o kritizovanou pravomoc konkrétní investiční pobídku de facto libovolně odmítnout. Nadále by tak vláda mohla regulovat investiční pobídky pouze transparentně změnou obecných kritérií podpory stanovených nařízením vlády č. 221/2019 Sb. a závazně tak nastavit přísnější pravidla pro poskytování investičních pobídek.

Vzhledem ke skutečnosti, že je novela teprve v připomínkovém řízení, lze očekávat její účinnost nejdříve v roce 2023.

Autor: Petr Němec, Martin Hahn

Autor: Petr Němec, Martin Hahn

Grant Thornton

Grant Thornton si během posledních dvou desetiletí vybudoval na českém trhu silnou pozici v oblastech daňového, transakčního a manažerského poradenství, auditu, oceňování včetně znaleckých služeb, účetnictví a mzdového účetnictví. V roce 2020 Skupina v České republice výrazně posílila a zařadila se mezi největší poradenské skupiny. Roční obrat holdingu Grant Thornton Czech Republic v současnosti dosahuje 750 mil. Kč, přes 400 odborníků pracuje v kancelářích v Praze, Brně a Ostravě. Grant Thornton poskytuje služby více než 1000 soukromým i veřejným klientům v České republice, včetně poloviny společností ze žebříčku Czech TOP 100 a mnoha mezinárodních společností.

Více informací na: https://www.grantthornton.cz//

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688