Renata Wright (Kurzy.cz)
Práce  |  13.09.2022 07:20:00

Platové tabulky 2022: o 10 % se od září zvýšily platy velké skupině státních zaměstnanců. Kuchařka s desetiletou praxí si polepší o 1.870 Kč na 20.560 Kč.

Platy zaměstnanců ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek. Zaměstnanci, kteří spadající do základní platové tabulky s nejnižšími částkami, se na rozdíl od pracovníků s platy podle druhé až páté tarifní tabulky nedočkali zvýšení platu v lednu 2022, ale až nyní. Od 1. září 2022 se jejich platy zvedly o 10 %. Týká se to nemalé skupiny lidí, skoro 300.000 státních zaměstnanců, jejichž platy se řídí podle první platové tabulky. Patří sem například nepedagogičtí pracovníci ve školství (kuchařky, školníci, uklízečky, vrátní), nezdravotnický personál ve zdravotnictví nebo zaměstnanci příspěvkových organizací. Dále také zaměstnanci veřejného sektoru v kultuře, jako zaměstnanci muzeí a galerií, herci, hudebníci, tanečníci, také úředníci samospráv, zaměstnanci sportovišť nebo pečovatelských domovů, které zřizují města.

Jak se základní platová tabulka změnila a jaké jsou aktuální zvýšené platy v základní tabulce od 1.9.2022 se podívejte TADY.

Základní platová tabulka, tabulka č. 1 - od 1.9.2022

 

 

 

 

 

 

 

Situační příklad: Kuchařka, pracující ve školní jídelně, je zařazena do 6. platové třídy a má za sebou již 10 let praxe. Od září jí podle zvýšené základní platové tabulky náleží hrubý plat 20.560 , což je v nominální hodnotě o 1.870 více než v předchozím měsíci.

Dále se od září o 10 % zvyšují platy státním zaměstnancům ve služebním poměru – ti mají zvláštní platovou tabulku a jejich příjmy byly v lednu 2022 zmrazeny a ponechány na úrovni loňského roku. Jde například o úředníky na ministerstvech, statistickém úřadu, hygieniky atd.

Aktuální tabulku platů státních zaměstnanců ve služebním poměru po zvýšení o 10 % od 1.9.2022 naleznete tady.

Platová tabulka pro státní zaměstnance ve služebním poměru - od 1.9.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V platových tabulkách lze na základě platové třídy (náročnost vykonávané práce) a platového stupně (vzdělání a předešlá praxe) zjistit, na jaký základní hrubý plat byste měli jako státní zaměstnanec nárok. V tabulce ale nenaleznete případné příplatky.

Platy zaměstnanců ve veřejné správně se aktuálně dělí do pěti platových tabulek – základní platová tabulka, tabulka pro pracovníky v sociálních službách, tabulka pro zdravotnické pracovníky poskytující zdravotní služby, tabulka pro lékaře a zubaře a tabulka pro učitele a ostatní pedagogické pracovníky. Jak se platy v jednotlivých platových tabulkách vyvíjely a jaké jsou jejich aktuální hodnoty se můžete podívat ZDE.



Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688