Research (Česká spořitelna)
Investice  |  12.09.2022 10:00:48

ČEZ: Ministr financí o víkendu zmírnil své požadavky


Ministr financí na pondělním jednání vlády navrhne opatření ohledně cen elektřiny (plyn neřeší): Chce navrhnout zastropování maloobchodních cen elektřiny pro domácnosti i pro průmysl na určité úrovni, pravděpodobně 200 EUR/MWh. Potvrdil také plán nadto zavést daně z neočekávaných zisků a ještě navíc chce, aby výrobci elektřiny prodávali 10–20 % své produkce pro potřeby veřejných institucí přímo státu/státnímu obchodníkovi. Prodejní ceny u těchto objemů by měly být „na rozumné úrovni, ale ne nízké“. Regulace by začala platit nejdříve v listopadu 2022 a nejpozději v lednu 2023, v závislosti na legislativním procesu, a měla by platit zhruba dva roky. Ministr financí uznal, že podpora pro firmy může být podle pravidel EU vnímána jako neoprávněná podpora, ale v současné situaci je nezbytná.

Z ostře sledovaného jednání ministrů energetiky EU v pátek vyplynulo, že pověří EK, aby připravila soubor opatření včetně cenového stropu pro výrobu elektřiny z neplynových paliv, navíc k tomu „solidárního příspěvku“ z fosilních paliv, pak plán na koordinovanou redukci poptávky po elektřině v celé EU a vypracování nouzových nástrojů likvidity pro zajišťování prodejů elektřiny na burze. Očekává se, že EK opatření navrhne v úterý 13. září. Ministři energetiky EU je poté projednají na druhém mimořádném zasedání.

Návrhy energetického zasedání EU i českého ministra financí jsou téměř v souladu s prohlášeními z minulého týdne. Zdá se, že ceny pro prakticky všechny skupiny zákazníků by mohly být v ČR zastropovány na cca 200 EUR/MWh, ale podrobnosti o samotné realizaci chybí (další informace se očekávají dnes). Očekávali bychom podobný strop 200 EUR/MWh na výrobu z neplynových paliv ze strany EK jako celoevropské opatření. ČEZ má ceny zajištěny výrazně pod touto úrovní (naposledy zveřejnil asi 90 EUR/MWh pro rok 2022/23), takže od cenových stropů nepředpokládáme výraznější dopad na naše odhady. Ministr financí mírně zmírnil svůj postoj k nucenému netržnímu prodeji části produkce, protože nyní chce výrobcům sebrat „jen“ 10-20 % produkce (dříve to vypadalo na cca ¼ produkce) a naznačil, že výkupní ceny pro tyto objemy ceny nebudou extrémně nízké. Objevilo se pro změnu riziko, že opatření povedou v některých případech ke dvojímu/trojímu zdanění výrobců (např. „solidární příspěvek“ z fosilních paliv+cenový strop+dodatečné místní české windfall daně). Většinu těchto regulací bychom vnímali jako započítanou v akciích ČEZ, s výjimkou velmi netržního nápadu na nucené prodeje části produkce státním entitám za ceny pravděpodobně nijak nenavázané na situaci na energetickém trhu. Pokud by i ceny této odebrané produkce byly okolo 200 EUR/MWh, nemělo by to asi krátkodobě již dopad.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

31.05.2022ČEZ: Ministr financí k dividendám Research (Česká spořitelna)
23.05.2022ČEZ: Ministr financí navrhne sociální tarify Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688