Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2022 09:07:00

Evropský plán na boj s drahými energiemi zatím přináší víc otázek než odpovědí - Rozbřesk

Evropská unie má plán, jak bojovat s drahými energiemi. Shoda ovšem panuje jen v obecné rovině, v detailech zatím evropský plán hodně “drhne”. Ministři pro energetiku se shodli na tom, že omezí spotřebu elektřiny ve spotřebních špičkách, uvalí mimořádné daně na ne-plynové výrobce energie, zavede strop na ceny plynu a zajistí dostatek likvidity producentům energií, pro které je při vysoké volatilitě velmi obtížné uzavírat obchody na burze. Nejvíce otazníků visí nad zastropováním cen plynu a nad mimořádným zdaněním energetických společností.

U cen plynu byly Itálie, Rakousko a Řecko proti návrhu zastropovat ceny “pouze” pro ruský plyn. Důvodem je strach z toho, že by Rusko mohlo přívod plynu vypnout úplně - ruské dodávky plynu do EU tvoří v tuto chvíli ovšem méně než 10 %. Širší podporu by pravděpodobně získal návrh, který by zastropoval ceny pro veškerý plyn proudící do EU (včetně LNG). Takové řešení ale může být s blížící se zimou pro Evropu riskantní. Jsou to právě vysoké ceny plynu, které v tuto chvíli do Evropy stahují veškerou dostupnou nabídku LNG z celého světa. A současně vysoké ceny přirozeně tlumí poptávku napříč Evropou. Plošné zastropování cen plynu by tak nakonec mohlo vést k nesouladu mezi nabídkou a poptávkou, který by se nakonec musel řešit direktivně - odpojováním vybraných nekritických odvětví od plynu. To by pravděpodobně vedlo k bolestnému narušení výrobních řetězců a výraznějším nákladům pro evropskou ekonomiku. I proto se země jako Dánsko nebo Nizozemí staví proti plošnému zastropování cen plynu.

U speciálního zdanění ne-plynových výrobců elektřiny zase není úplně jasná podoba mechanismu. Pokud by se mělo jednat o cenové stropy pro neplynové producenty, bude klíčové rozhodnout, zda bude strop jeden anebo bude stanoveno více stropů pro různé producenty elektrické energie (jádro, uhlí, obnovitelné zdroje).

Jistá je jedna věc, čas běží velmi rychle, tlak na evropské politiky roste, a to tlačí řadu z nich k hledání “rychlých” národních řešení, která na do značné míry propojeném evropském energetickém trhu rozhodně nemusí být ideální. Zbyněk Stanjura z ODS mluvil na konci týdne o tom, že by česká vláda chtěla zastropovat ceny elektřiny a plynu pro domácnosti, školy nebo nemocnice a stejně tak garantovat ceny (na vyšší úrovni) pro průmysl.

01

TRHY


Koruna

Česká koruna se drží v blízkosti 24,55 EUR/CZK a vyčkává na dnešní inflační čísla za měsíc srpen. Ta sice podle nás mohou skončit lehce nad odhadem trhů (18,1 %), to už ale pravděpodobně ČNB v “nové” sestavě ke zvýšení sazeb nepřesvědčí. Inflaci během nejbližších měsíců čím dál více potáhnou ceny energií a silný bude i vliv cen potravin, naopak dopad imputovaného nájemného nebo pohonných hmot bude postupně vyprchávat.

Eurodolar

Nehledě na zvýšení sazeb o 75 bazických bodů ze strany ECB (po kterém bude podle nás v říjnu následovat další), poklesu cen plynu a elektrické energie v Evropě se eurodolar stále pohybuje v těsné blízkosti parity. Důvodem je nejen nervozita z toho, zdali rychlý postup ECB nepoloží Itálii, ale především zasedání Fedu příští týden ve středu. Trh přitom stále sází na to, že Fed zvedne sazby znovu o 75 bazických bodů. Podle našeho názoru si však členové vedení americké centrální banky utvoří konečný názor až po zveřejnění srpnové inflace zítra odpoledne.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688