cnb.cz (ČNB)
Investice  |  12.09.2022 09:53:46

Zápisky z Jackson Hole – 3. díl

Aleš Michl (Mladá fronta DNES 12. 9. 2022 strana 8, rubrika Názory)

Jestřábi a holubice

O třech světových válkách

Můj soused na konferenci v americkém Jackson Hole, James Bullard z Fedu ze St. Louis, upozornil na zajímavý vědecký článek. Jmenuje se v překladu Tři světové války. Publikovali ho letos v dubnu Thomas Sargent (Nobelova cena 2011) z Newyorské univerzity spolu s kolegou ekonomem Georgem Hallem. Pro připomenutí, konference dává pravidelně dohromady centrální bankéře a akademiky. Konala se tři dny od 25. srpna. V předchozích dílech sloupků jsem o dvou výzkumech již psal.

Článek Sargenta a Halla porovnává ekonomický vývoj během tří epizod v dějinách USA a po nich. První světová válka. Druhá. A jako třetí se pak bere, zdůrazňuji v uvozovkách, „válka“ s covidem. Ve všech epizodách došlo k velkému nárůstu vládních výdajů financovaných zadlužením.

Klíč je v tom, co se děje v období po těch epizodách. Po skončení dvou válek státní výdaje (měřené v článku jako procento z HDP) klesly, ale ne na předválečnou úroveň. Relativně k předcházejícímu období zůstaly vyšší. Během válek byl ale i větší výběr daní. Nevyrostl tak jako výdaje, to ne, ale daně se vybírat dařilo. Což však nebyl případ covidu – kvůli lockdownům.

Po první světové válce, mezi lety 1919 a 1928, díky růstu ekonomiky a dobrému výběru daní vlády USA vytvořily rozpočtové přebytky a státní dluh i přes zvýšené výdaje klesl z 28,6 na 20,2 procenta HDP. Po druhé světové válce, mezi roky 1945 a 1960, státní dluh klesl z 90,1 na 35,7 procenta HDP. Toto snížení způsobila kombinace vyšší inflace, růstu ekonomiky a rozpočtových přebytků.

Co nyní? Během covidu nebyl kvůli lockdownům dobrý výběr daní, což ztěžuje pozici jakékoliv vlády. Po covidu měla odpadnout vládám část výdajů, jako se to vždy stalo po válkách. Ekonomiky se měly odrazit k růstu. Vládě se měla začít plnit výrazně více pokladna a umožnit jí to vyrovnat hospodaření. Do toho všeho ale vstoupila válka o Ukrajinu. A jakási nároková ekonomika – tlak od lidí a firem na dotace a podpory. Potřeba je naopak, aby enormní státní výdaje kvůli lockdownům klesly. Ne nutně na předcovidovou úroveň, ale alespoň relativně vůči maximu v covidu. Nepotřebujeme, aby ty covidové nahradily výdaje nové, nárokové pro lidi. Až pak vykročíme ke zlepšení veřejných financí. A to je cesta ke snížení inflace, což je pro nás všechny v ČNB, a troufám si říci i pro centrální bankéře z konference v Jackson Hole, priorita.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.08.2022Jestřábí ozvěny z Jackson Hole ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688