Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  12.09.2022 06:05:00

Zatímco američtí bankéři testují apetit po junk dluhopisech, Evropa sedí v koutě

V posledních dnech je na trhu s americkými junk dluhopisy a zapákovanými úvěry znát opatrný optimismus. Bankéři, zavalení závazky za miliardy dolarů k financování odkupů, znovu testují poptávku po nových obchodech. Na druhé straně Atlantiku se však odehrává jiný příběh.

Zatímco v New Yorku je snaha obchodovat dluh spojený s významnými soukromými subjekty, včetně Citrix Systems a Nielsen Holdings, evropský trh zůstává téměř zavřený. Přestože oba regiony brzdí nebetyčně vysoká inflace a vyhlídky na rostoucí úrokové sazby, tak ruská invaze na Ukrajinu a následná energetická krize způsobily, že evropští peněžní manažeři jsou extrémně opatrní, pokud jde o přidávání dalšího rizika. To se odráží ve spreadech junk dluhopisů, které jsou v Evropě až o celý procentní bod vyšší než v USA, a u cen úvěrů s pákovým efektem jsou to téměř o 2 body.

01

Americký úvěrový trh je více chráněn před energetickou krizí oproti evropským společnostem a riziko recese je v Evropě vyšší než v USA,“ řekl pro Bloomberg Lan Wu, portfolio manažer u LGIM v Evropě. "Eurové spready naceňují více rizika než obdobné americké produkty."

Ale ani v USA nejsou podmínky na trhu růžové. Výnosy junk dluhopisů se v letošním roce více než zdvojnásobily a emise dluhopisů a úvěrů klesly o více než 77 %, resp. 55 % ve srovnání s předchozím rokem. Přesto tu je dostatečná poptávka investorů, aby mohli bankéři začít testovat sentiment. Ve středu se zahájil prodej úvěrů s pákovým efektem za zhruba 4,5 miliardy dolarů spojených s odkupem Citrixu.

Americký trh se zapákovanými půjčkami je i přes menší objem „spořádaný a otevřený,“ řekla Lauren Basmadjian, šéfka pro americké půjčky a strukturované úvěry u společnosti Carlyle Group. Navíc fundamenty amerických společností zůstávají silné, navzdory několika negativním překvapením, která se začala objevovat na straně zisků ve druhém čtvrtletí, dodal Kevin Wolfson, portfolio manažer pro úvěry s pákovým efektem ve společnosti Pinebridge Investments.

02

Naproti tomu ceny energií v Evropě prudce rostou, protože Rusko brzdí export zemního plynu. Tím se zvyšují vstupní náklady podniků, zhoršují se vyhlídky na zisk a rostou obavy z recese. V důsledku toho se evropské syndikáty začínají obracet na americké investory ve snaze uvolnit finanční závazky. Barclays, která v prosinci pomohla financovat převzetí britské sportovní sázkové společnosti Flutter Entertainment italským provozovatelem hazardních her Sisal, nabízí přednostní úvěr denominovaný v dolarech v hodnotě 1 miliardy eur spojený s touto společností, uvedl dříve Bloomberg. A bankéři, kteří poskytli 6,6 miliardy eur na financování fúze Orange a Masmovil Ibercom, mění termínovaný úvěr ve výši 2 miliard eur na dolary, čímž reagují na poptávku investorů, uvedli lidé obeznámení s transakcí.

„Není žádným překvapením, že se banky vyhýbají rozsáhlým distribucím na evropském trhu s ohledem na aktuálně omezenou likviditu a místo toho se nyní více přiklánějí k USA,“ řekl Ben Thompson, ředitel finančních kapitálových trhů pro region EMEA u JPMorgan Chase.

Všechny oči se tento týden i nadále upírají na dohodu Citrix, která je považována za ukazatel amerického pákového trhu. Pokud by se nabídky dluhopisů a půjček ukázaly být úspěšné, spready mezi USA a Evropou by se mohly dále rozšířit, říkají pozorovatelé trhu.

Přesto může být jakýkoli další výprodej rizikových evropských úvěrů příliš lákavý na to, aby ho hledači výhodných nabídek přehlédli. "V Evropě jsme opatrní, ale myslím si, že z hlediska nákupních příležitostí se budeme snažit kupovat evropské úvěrové riziko až do dalšího oslabení, zejména na konci roku," řekl 31. srpna v rozhovoru pro Bloomberg TV Matthew Mish, vedoucí úvěrové strategie UBS Group.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688