Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.09.2022 10:11:09

Pražská burza primárně díky bankám v týdnu poskočila nejsilněji od února 2021. V očekávání dividendy a aktualizace indexů

  • Pavel Tykač v srpnu nejspíše redukoval pozici v bance MONETA
  • váha akcií ČEZ v indexu PX klesla na neobvyklé až třetí místo, hlavní slovo mají nyní akcie KB následovány akciemi ERSTE
  • naposledy ve čtvrtek se s nárokem na dividendu 7,20 budou obchodovat akcie E4U
  • páteční závěrečná aukce přinese díky pravidelné čtvrtletní aktualizaci indexů nadprůměrnou aktivitu
  • akcionáři SAB Finance budou v pátek na valné hromadě rozhodovat o dividendě 34,68 (více zde)

Pražská burza prožila velmi živý týden od středy s postupně eskalujícím pozitivním směrováním. Index PX se dostal v pátek i zpět nad hranici 1 200 bodů, nakonec zakončil necelý bod pod ní. I tak si za posledních 5 seancí polepšil o neobvykle výrazných 4,27 %. Větší rally zaznamenal naposledy loni v prvním únorovém týdnu, kdy přidal dokonce 4,45 %. K současnému vzedmutí přispěl i nádech na zahraničních trzích, když k nákupům zavelelo například na Wall Street během jen 3 týdnů zhruba desetinové zlevnění akcií.

Poté co akcie PHOTON ENERGY byly dva týdny na pražském parketu nejztrátovější, tentokrát se navrátily opět naopak k pozitivní dominanci. Pražskou burzu však v růstu násobněji podpořily indexově mnohem výraznější akcie KB. Jejich váha se dokonce vyšplhala na dlouho nevídaných více než 19,5 %, čímž žádná jiná emise aktuálně nedisponuje. Před vzletem se akcie KB nejprve středečním závěrem ocitly na novém více než 20měsíčním minimu. V pátek se však rázem navrátily již zpět do blízkosti výrazné technické hranice (640-650 ), která se nicméně naposledy v polovině srpna potvrdila jako rezistence.

 

Na několikátý pokus rezistence u hladiny 22,50 EUR ve středu již v domovské Vídni prorazily akcie ERSTE, čímž si otevřely cestu k další technické hranici u 25 EUR. A v pátek již i tu stihly následně otestovat. Zmínit rovnou třetí bankovní titul MONETA, který se nadechl s menší intenzitou. Ve středu měl za sebou z posledních 15 seancí pouze jednu růstovou a ocitl se nejníže od loňského ledna. Za již i srpnovým prodejním přetlakem mohl stát finančník Pavel Tykač. Tedy alespoň dle bankou v týdnu reportované změny stavu akcií na účtu jeho společnosti MANECOMTE. Zatímco na konci července na účtu v CDCP disponovala podílem 7,9 %, o měsíc později již jen 6,74 %. Tedy úbytek zhruba 593 tis. akcií MONETA.

Z růstových emisí nutno zmínit nakonec již středeční derniéru akcií Avast, které své 4,5leté působení na pražské burze zakončily na historickém maximu 206 . Vlastně v daný den při přepočtu i hotovostní varianty fúze nad cenou vypořádání. Investoři jakoby sázeli na ještě slabší korunu k dolaru potažmo růst akcií NortonLifelock. Ty však na domovské NYSE zamířily v druhé polovině týdne vlastně níže. Možná již v příštím týdnu se americký titul objeví duálně také na parketu pražské burzy. Stejně jako dříve akcie Avast na trhu Free Market. A jistě mnoho investorů v týdnu získanou hotovost z fúze do titulu zainvestuje. Nově ho tak zařadíme do týdenního přehledu.

Zisky pražské burzy mohly být ještě vyšší, pokud by v pátek akcie ČEZ udržely zisky z předchozích 2 dnů, kdy se obchodovaly i za 986 . V úvodu týdne se každopádně nejprve ocitly v těsné blízkosti hranice 900 , tedy oproti jen konci srpna zlevňovaly o desetinu. To nejspíše právě následně vyprovokovalo nové nákupy, když také krátce převládl mezi investory názor minimálního dopadu diskutovaných opatření, resp. za stropování cen elektřiny či nadměrného zdanění energetických firem. Ceny elektřiny každopádně zatím další větší zlevnění nepředvedly. Možno zmínit například domácí kontrakt pro příští rok, který se dostal zatím jen těsně zpět pod hranici 500 EUR/MWh (12,30 Kč/kWh). Zmiňovaný divoký kurzový vývoj akcií ČEZ se odrazil druhý týden v řadě v udržení výrazné likvidity na titulu. Postaral se tím zároveň o nadpoloviční 55 % podíl všech obchodů na pražské burze. V kontextu také kurzové volatility bank však titul nakonec zaznamenal pokles váhy v indexu PX na 18,4 %. Po páteční seanci se nicméně dočkáme nového přeskupení vah v indexu zejména u největších emisí. Navíc tradičně dojde i k aktualizaci středoevropských indexů CEC.

Nejztrátovějším titulem týdne se každopádně staly akcie PILULKA, které si tak nedokázaly polepšit již šest týdnů v řadě. Nyní jakoby investoři raději nakupovali akcie jiného on-line obchodu. Nováček Bezvavlasy totiž po IPO vyskočil ve středu při debutu o více než pětinu na 590 , týden končil však „jen“ na 525 . Akcie PILULKA zkrátka od počátku roku zlevnily již takřka o polovinu. Díky i vzedmutí akcií ERSTE jim zároveň nově náleží nelichotivý titul letos nejztrátovější emiseindexu PX.


Závěrem možno zmínit naopak nová historická maxima akcií E4U, které v úterý poskočily o rekordní třetinu. Za nevýrazného objemu se totiž obchodovaly i za 200 . Následně nicméně týdenní zisky zmírnily poklesem na 155 . Investoři každopádně letos výrazněji než kdy v minulosti sázejí na tento ziskový dividendový titul (o hospodaření více zde), zvláště když firma po letech požitek nakonec navýšila. S nárokem na 7,20 se na pražské burze bude obchodovat naposledy ve čtvrtek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688