Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.09.2022 10:09:20

Střípky z trhu – Porsche vjíždí na burzu, managementu Avastu přiteče na účty v přepočtu přes 22 mld. korun, Karo si jde na pražskou burzu pro další peníze

Ani ne po 4,5 letech se v týdnu završilo působení akcií Avast na pražské burze. Nutno říci, že velice úspěšné. Technologický titul v minulosti výrazně obohatil také složení hlavního indexu PX, ve kterém jinak mají rozhodující slovo finanční tituly společně s akciemi ČEZ. Připomenout možno, že zatímco v prvních týdnech obchodování akcií Avast se jejich cena držela do 70 , derniéru si ve středu odbyly na historickém maximu 206 . „Domácí“ softwarová společnost tak byla oceněna na více než 215 mld. . Doplnit ještě možno, že za dobu působení na trhu zhruba 200% kurzové zhodnocení titulu doplnily v mezičase také dividendy v souhrnné výši přes 0,6 USD.

V příštím týdnu Avast začne psát novou kapitolu pod NortonLifeLock (NLOK). Akcie americké firmypátek zakončily na Nasdaq na 22,73 USD (-2,82 %), když se vydaly před nadcházející fúzí výrazně proti trhu. Ten tak aktuálně NortonLifeLock oceňuje jen na sotva 13 mld. USD, resp. v přepočtu asi 318 mld. . To se však brzy pozmění, když v návaznosti na fúzi dojde mj. k vydání nových akcií, tedy navýšení emise potažmo tedy tržní kapitalizace.

Akcionáři Avastu totiž měli možnost zvolit více či méně akciovou variantu fúze. Hlavní akcionáři, potažmo tedy management předem avizoval participaci na více akciové variantě, když se chce majetkově vlastně dále angažovat ve sloučené společnosti. Podíl managementu v Avastu by měl před fúzí činit asi 37 %, resp. přes 381 mil. akcií. Zakladatelé Pavel Baudiš a Eduard Kučera společně se současným šéfem Ondřejem Vlčkem by tedy měli kromě získání více než 73,8 mil. akcií NortonLifeLock obdržet také hotovostní vyrovnání ve výši zhruba 903 mil. USD. V aktuálním přepočtu tedy přes 22 mld. .

Právě poslední měsíce posilující dolar, resp. oslabující korunaamerické měně napomohla na pražské burze akcie Avast zatraktivnit, resp. přinést nakupujícím investorům nakonec ještě větší zhodnocení, než jsme v červnu nastiňovali v článku „Pražská burza skýtá titul s více než 30% potenciálem“.

Akcie NortonLifeLock by se měly po fúzi začít obchodovat duálně rovněž na pražské burze, obdobně jako dříve akcie Avast na trhu Free Market. Domácí parket tak bude znovu výrazně obohacen velkým technologickým titulem, u něhož lze spekulovat také na následné zařazení do hlavního indexu PX.

Cena akcií NortonLifeLock se navíc dostala vlastně na dohled k letošním minimům, potažmo tedy cenám na kterých se držely před loňským oznámením fúze. U nás je nicméně bude aktuálně „zdražovat“ zmiňovaný silný dolar, resp. oproti obvyklostem posledních let slabá koruna.

Porsche vjíždí na burzu, akcionáři Volkswagenu mohou v návaznosti začít vyhlížet dividendu

V týdnu představenstvo koncernu Volkswagen oznámilo, že avizovaná primární emise (IPO) zlatého vejce skupiny dostala definitivně zelenou. Letos asi vůbec nejočekávanější a nejatraktivnější vstup na trh se má uskutečnit i přes ne příliš pozitivní náladu na akciových trzích. Zmínit lze, že například Wall Street v posledních měsících zaznamenává z hlediska IPO roky nevídanou takřka nulovou aktivitu.

Ve Frankfurtu by se zkrátka vedle obchodovaných akcií Porsche Automobil Holding, tedy vlastně hlavního akcionáře skupiny VW, měly na přelomu září/října objevit akcie samotné automobilky Porsche. Struktura celé transakce ve skupině dle všeho v mezičase nedoznala přílišných změn. Tedy jak jsme již blíže popisovali v článku „VW odtajnil parametry zvažovaného IPO automobilky Porsche“, s prémií oproti ceně v IPO zamíří část akcií také do rukou Porsche Automobil Holding. Čekat se tedy nyní především již bude na oznámené indikativní cenové pásmo, za které budou akcie Porsche nabízeny investorům.

Potvrzen byl i v článku uváděný záměr Volkswagenu, přerozdělit následně 49 % výnosuIPO akcionářům ve formě zvláštní dividendy. Té by se tak mohli dočkat počátkem příštího roku, když o požitku by rozhodovala mimořádná valná hromada svolaná nejspíše na prosinec.

KARO LEATHER aneb již druhá sekundární nabídka akcií

Z hlediska vstupu nových emisí letošní historicky největší aktivitu na trhu START doplní odstartovaná sekundární nabídka akcií zpracovatele kůží. Společnost KARO vstoupila na trh START prostřednictvím IPOroce 2019. V následujícím roce si investorům přišla říci o další finanční prostředky na expanzi. Kurz akcií se v mezičase vydal na sever a letos zaznamenal nová historická maxima až na 149 . A zřejmě i to přimělo firmu využít optimismu investorů a získat další peníze. Tentokrát upsáním dokonce až 1,1 mil. nových akcií, tedy možné navýšení kapitálu takřka o 30 %.

O akcie si nejprve budou moci říci pouze stávající akcionáři. Až do 22. září mají přednostní právo koupit za každé držené 4 akcie 1 novou za kurz 120 . Tedy vůči poslední tržní ceně 148 takřka s 20% diskontem. Neupsané akcie budou následně nabídnuty ostatním investorům, pro které bude stanoveno cenové pásmo 120-140 .

Pokud by společnost upsala všechny akcie i jen za kurz 120 , objem transakce by celkově dosáhl 132 mil. . Pozměnit se každopádně může výrazněji i akcionářská struktura firmy. Není známo, zda se hlavní tři akcionáři firmy transakce zúčastní. Jejich současný souhrnný téměř 77% podíl by zkrátka mohl klesnout na zhruba 60 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688