Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.09.2022 16:25:49

Pár poznámek ke strategii 60/40

Něco dlouho funguje a najednou je všechno jinak. V poslední době to můžeme pozorovat u řady korelací, či dokonce kauzalit. Jednou z hlavních příčin je podle mne to, že předchozí cykly a zlomy byly taženy zejména poptávkovými faktory. Na nich byla pozorována řada vztahů, ale nyní hrají významnou roli ty nabídkové. Vztahy se překlápí, či úplně mizí. Projevuje se to mimo jiné i u známého pravidla 60/40.

Následující graf ukazuje výkony portfolia složeného ze 60 % z akcií a ze 40 % z dluhopisů, a to v USA, Evropě a Japonsku. Pokud se někdo této strategie držel, tak za poslední rok byl jen v poslední zemi mírně v záporu, v Evropě a v USA prodělává téměř 15 %:

14
Zdroj: Twitter

Během pár dnů jsem zaznamenal dva naprosto rozdílné názory na to, zda 60/40 bude dál fungovat, či ne. Podle jednoho získává tato strategie opět na relevanci, podle druhého je „mrtvá“. O co tu ale v jádru jde? Základem portfolia 60/40 je diverzifikace, ladění výnosů a rizika. S předpokladem, že pokud si akcie nepovedou nejlépe, investor je zajištěn lepšími výkony dluhopisů. A naopak. Ve výsledku si tak polepší jak na rovině očekávané návratnosti, tak na rovině rizika.

Tato logika je veskrze poptávková. V klasickém poptávkovém cyklu si totiž akcie vedou dobře během boomu, ale dluhopisy ne, protože rostou inflační tlaky. Během útlumu naopak akcie návratnost portfolia brzdí, ale slabá ekonomika a dezinflační, či dokonce deflační tlaky svědčí dluhopisům. Co když se ale do cyklu vloží negativní nabídkový šok? Dostáváme inflační tlaky a zároveň utlumenou ekonomiku. Nahoru se tedy nechce ani akciím, ani dluhopisům. V případě pozitivního nabídkového šoku pak platí opak – nahoru se chce obojímu, protože ekonomice se vede dobře, ale negeneruje to inflační tlaky.

Americká ekonomika sice na rovině HDP klesla do recese, v jiných ohledech je ale stále silná. Zdráhal bych se tak ve vztahu k ní použít slovo stagnace, značící „tradiční“ plošnou recesi, či útlum kombinovaný s inflačními tlaky. Nicméně celkově jde o prostředí silného nabídkového šoku, který na čas minimálně snížil relevanci 60/40. Jinak řečeno, ceny akcií a ceny dluhopisů mají tendenci vykazovat pozitivní korelaci, a tudíž ne moc velký diverzifikační potenciál. Co do budoucna?

V duchu výše uvedeného bude záviset na tom, zda se opět vrátí dominance poptávky. Pokud ano, minimálně z hlediska diverzifikace si strategie 60/40 jen relativně krátce zahibernovala. Pokud bude výraznou roli hrát i nadále nabídka, může být hibernace delší. A to i v případě, že se nabídkový šok negativní překlopí do pozitivního. Což může nyní znít jako fi-fi (finance fiction), ale věci se někdy podobným způsobem chovají.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.09.2023Návrat 60 ku 40? - Portfolio podle Fidelity Patria (Patria Finance)
01.09.2023Návrat poměru 60 ku 40? Fidelity International (Fidelity International)
17.04.2023Pár poznámek k „hamižflaci“ Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688