Okénko BIG EXPERT  |  08.09.2022 17:36:26

Mimořádné zdanění bank získává svou podobu, dává však smysl?

Tuzemské banky budou podobně jako energetické společnosti nebo rafinerie podléhat tzv. válečné dani (windfall tax). Válečná daň by měla být náplastí na státní rozpočet, který se musí vyrovnat s dodatečnými náklady na pomoc občanům. Dává však mimořádné zdanění ekonomický smysl?

Český bankovní sektor těží z vyšších úrokových sazeb. Přestože tempo růstu krátkodobých a střednědobých úvěrů klesá, banky se nadále těší vysokým ziskům. Na tuzemském trhu totiž přestala fungovat konkurence a banky vytvořily oligopol. Tedy uskupení několika velkých hráčů, kteří určují pravidla hry, a to včetně nabízení nízkých úrokových sazeb na spořicích účtech a termínovaných vkladech. V praxi to znamená, že komerční banky nabízejí klientům úrokovou sazbu v rozmezí 4-5 %, zatímco tyto peníze uloží u České národní banky s úrokem odpovídajícímu 2T Repo sazbě, která se aktuálně nachází na 7 %. Objem úložek s rostoucí inflací a geopolitickým rizikem v červenci meziročně vzrostl o 50 % na 1,97 bilionu korun, což se pozitivně propsalo do výkazů zisků a ztrát bank. Finanční instituce za první pololetí roku vykázaly rekordní zisky. Dceřiné společnosti rakouské ERSTE kótované na pražské burze (RBAG.CZ) vzrostly tržby v prvním pololetí o 8,7 % na 106,66 miliardy korun, zatímco čistý zisk na akcii vzrostl o 27,6 % na 62,2 korun na akcii. Komerční banka (KOMB.CZ) zaznamenala 29,5% meziroční růst tržeb, které dosáhly 19,17 mld. Kč. Čistý zisk na akcii vzrostl o necelých 63 % na 44 kč. Moneta (MONET.CZ) rostla v 1Q22 o 13,2 %, přičemž tržby činily 6,33 miliard korun. Čistý zisk se oproti loňskému prvnímu kvartálu téměř zdvojnásobil na 5,6 korun na akcii. 

Vývoj tržeb ERSTE (RBAG.CZ), Komerční banky (KOMB.CZ) a Monety (MONET.CZ) v posledních 5 letech. Zdroj: Bloomberg

Ministerstvo financí přichází s návrhem na mimořádné zdanění bank, přičemž daňový základ se bude odvíjet od výše mimořádných zisků. MF hodlá danit vše, co banky vydělaly nad průměr z let 2015 - 2021. Česká bankovní asociace návrh nekvituje kvůli několika kontroverzním faktům. Mezi ně patří například i zahrnutí pandemických let 2020 a 2021, kdy banky zaznamenaly výrazně nižší zisky. Na druhou stranu všechny banky kótované na pražské burze dosáhly nadprůměrných zisků již v době před vypuknutím války na Ukrajině. Banky by měly platit daně dle nového daňového základu dočasně, tedy od roku 2023 do roku 2025.

Grafy zisků bank kótovaných na pražské burze. Bílou linií je vyznačen průměr čistých zisků, zatímco obdélník označuje pandemické období. Zdroj: Bloomberg

Finance z válečné daně, které vláda vybere, budou použity na pomoc domácnostem a firmám s překonáním energetické krize. Dle odhadů by z této daně do rozpočtu mělo přitéct 39-59 miliard korun. Záleží však, zda-li se stát rozhodne danit 40, 50 nebo 60procenty. Z krátkodobého hlediska by se mohlo jednat o efektivní opatření, avšak z toho dlouhodobého může dojít ke zhoršení vnímání tuzemského podnikatelského prostředí. Navíc mimořádná daň neřeší strukturální deficit, který je nyní potřeba snížit. Národní rozpočtová rada již od loňského roku poukazuje na nutnost konsolidovat veřejné finance, přičemž windfall tax by to zvládla jen částečně, a to po omezenou dobu.

Komerční banky nemají žádný vliv na měnovou politiku České národní banky, proto je těžce ovlivnitelná i jejich výkonnost. V dobách, kdy ČNB držela úrokové sazby na minimech, byly banky ziskové díky poptávce po krátkodobých a střednědobých úvěrech, která již od přelomu února a března upadá. Válečná daň je nástroj fiskální politiky, jež by neměla pravicová vláda používat. Na druhou stranu je nutno připomenout nedostatečné konkurenční prostředí na tuzemském bankovním trhu. Akcie bank na pražské burze dnes vyhodnotily nové zprávy pozitivně. ERSTE (RBAG.CZ) si připsala 4,49 % a uzavřela seanci na 590,80 Kč za akcii. Komerční banka (KOMB.CZ) vzrostla podobně jako ERSTE a ukončila obchodování na 598,50 Kč na akcii. Moneta (MONET.CZ) si připsala jen nepatrný zisk ve výši 0,28 % a její cena se zastavila na 72,40 Kč za akcii.

Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688