EKOSPOL (EKOSPOL)
Hypotéky  |  08.09.2022 14:49:49

Hypotéky po dlouhé době nepatrně zlevnily, domácnosti ale změnu příliš nepocítí

Nízký zájem o drahé a těžko dostupné hypotéky vedl některé banky k nabídce akčních slev. Právě ty nejspíš pomohly zastavit mnohoměsíční růst úrokových sazeb u hypoték. Podle aktuálních dat ukazatele Fincetrum Hypoindex průměrná nabídková sazba hypoték na začátku září v porovnání s předchozím měsícem nepatrně klesla o 0,05 procentního bodu na aktuálních 6,23 procenta. Bez bankovních slev by hypoteční trh spíše stagnoval. Hypotéky tak zůstávají trojsobně dražší než před rokem.

Úrokové sazby u hypoték do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) klesly u všech fixací. Nejvýrazněji se podle Fincentrum Hypoindex snížily u hypoték s fixací na pět let, a to o 0,07 procentního bodu na 5,94 % p. a. Sazby hypoték fixovaných na jeden, tři a 10 let klesly shodně o pět bazických bodů. Hypotéky s fixací na jeden rok tak banky nabízejí v průměru za 6,52 % p. a., s fixací na tři roky za 6,41 % p. a. a s fixací na 10 let za 6,03 % p. a.

Hypotéky nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti, které jsou určené pro mladé do 36 let, naopak zdražily. „Nejnižší nárůst zaznamenaly hypotéky s fixací na pět let, jejichž sazby vzrostly v průměru o pět bazických bodů na 6,28 % p. a. Sazby u hypoték s fixací na jeden, tři a 10 let se zvýšily o 0,06 procentního bodu. Zafixovat hypotéku nad 80 % LTV můžete v průměru za 6,27 % p. a., na tři roky za 6,74 % p. a. a na 10 let za 6,36 % p. a.,“ uvádí Fincentrum Hypoindex.

Mírný pokles sazeb se projevil i v nepatrném snížení splátky průměrné 3,5milionové hypotéky, která je na začátku září o 115 korun nižší než o měsíc dříve. Za hypoteční úvěr sjednaný do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti při fixaci na tři roky a splatnosti 25 let při současné průměrné nabídkové ceně nyní domácnosti zaplatí 23 039 korun měsíčně.

Hypotéky zůstávají nejméně dostupné od devadesátých let minulého století. Spíše jen kosmetické snížení průměrné úrokové sazby prakticky nikdo nepocítí, stokoruna při více než dvacetitisícových splátkách opravdu nic neřeší. Bohužel drahé hypotéky zásadně zhoršují už tak kriticky špatnou dostupnost vlastního bydlení. Stovky tisíc domácností totiž tuto často největší životní investici financují právě prostřednictvím hypotéky, na kterou nyní často nedosáhne ani střední třída.

Změnu dlouhodobého trendu dokládá i dění na pražském developerském trhu. Zatímco dlouhodobě platilo, že nový byt financuje hypotékou polovina kupujících, nyní jejich podíl klesl až na jednu pětinu. Zásadně nyní převažují investoři, kteří v nemovitostech hledají zajištění před současnou extrémně vysokou inflací. S koncem snů o vlastním bydlení bude hrát stále větší roli nájemní bydlení, což jen dále nahrává investorům do nemovitostí.

RNDr. Evžen Korec, CSc.,
Generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688