Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  08.09.2022 09:09:52

Pražané už mají dvě třetiny plynu z Norska, ruské dodávky se daří z podstatné míry nahrazovat. Dodávky plynu do Česka klesly po odstavení Nord Streamu 1 o necelých 40 procent

Česko po odstavení plynovodu Nord Stream 1 rozhodně nezůstává bez dodávek plynu. Do Česka sice po vypnutí klíčového evropského potrubí, spojujícího Rusko s Německem, neteče žádný ruský plyn. Zato se však zvyšuje podíl plynu z jiných zemí. „Podle našich odhadů je teď kolem 65 procent zemního plynu spotřebovávaného v Praze původem z Norska,“ uvedl například včera na svém twitterovém účtu Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské. Ta je třetím největším dodavatelem plynu v ČR podle počtu odběrných míst.

Před týdnem přitom Pacovský ještě uváděl, že norského plynu jsou v pražských odběrných místech „nižší desítky procent“ (viz rozhovor pro TV Nova). Podíl norského plynu tedy narůstá den ode dne.

Celkově se dodávky plynu z německé do české plynovodní sítě ztenčily pod odstavení Nord Streamu 1 jen o necelých 40 procent. Důvodem je fakt, že do Česka přes Německo nadále proudí plyn z jiných zemí, než je Rusko, zejména právě z Norska. Z jiné sousední země než z Německa přitom Česko nyní plyn nepřejímá.

V prvním týdnu po odstavení Nord Streamu 1, od 31. srpna do 6. září, přiteklo do české plynovodní sítě z té německé v čistém vyjádření v průměru 184 gigawatthodin plynu denně. V posledních sedmi dnech, kdy ještě tekl plyn Nord Streamem 1, tedy od 24. do 30. srpna, to přitom bylo 294 gigawatthodin (data viz zde). Pokles odpovídá 37,5 procenta.

Do Česka nyní proudí plyn skrze dvě hraniční předávací stanice, obě jsou právě na hranici s Německem v Krušných horách. První v Hoře svaté Kateřiny, druhá pak představuje německé zakončení plynovodu EUGAL (data viz zde). EUGAL je plynovod paralelní k plynovodu OPAL, jímž až do 30. srpna proudil do Česka právě ruský plyn z Nord Streamu 1. Nyní však plynovodem OPAL do Česka žádný plyn nepřitéká. Česko je tek zcela odříznuté od ruského plynu, avšak ani tak přítok plynu ze zahraničí zdaleka neklesá na nulu. Česku se daří ruské dodávky z podstatné míry nahrazovat.

Dalšími hraničními předávacími stanicemi už pak plyn z Česka buď odtéká, což je případ Lanžhotu na hranicích se Slovenskem a Waidhausu na jihozápadní části hranice s Německem, nebo jimi žádný plyn neteče.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

09.09. 11:12  snad letos nebudeme mrznout (sipi)
08.09. 14:25  A co zásobníky (To chce klid)
08.09. 09:47  A co zásobníky (Kurz)
08.09. 09:12  Pro letošek to tedy vyšlo ! Výborně. (pamětník)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688