mmr.cz (MMR)
Dotace  |  07.09.2022 18:39:45

Městům a obcím pomůžeme 2,55 miliardami korun navíc. Prioritou je pomoc s energetickými úsporami

Prvním čtením prošlo v rámci novely zákona o státním rozpočtu 2022 navýšení rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj o 2,55 miliardy korun, ze kterých půjde největší část na rozvoj obcí a měst, kterým tak pomůžeme v boji s energetickou krizí. Další peníze půjdou na pomoc po živelních pohromách a na podporu cestovního ruchu. MMR je tak na dobré cestě k tomu, aby dofinancovalo projekty měst a obcí, na které už peníze z původní uvolněné částky národních dotací nezbyly.

„Na národní dotační programy jsem navíc vyjednal 2,55 mld. , protože je po nich ze strany žadatelů stále velká poptávka. Za současné situace, kdy máme energetickou krizi, musíme podporovat zvláště malé obce v energetických úsporách a dalších oblastech, které nejsou schopny samy financovat. Z nově schvalovaných prostředků chceme podpořit zejména žádosti, které byly ministerstvu podány do minulých výzev, ale nemohly být uspokojeny kvůli celkově vysoké poptávce, přestože se jedná o kvalitní projekty, které budou mít významný přínos pro obnovu a rozvoj území. Lze hovořit o žádostech už připravených jak po stránce projektové, tak i stavební, takže potenciální žadatele navíc nezatížíme přípravou nových projektů. Finance půjdou v případě schválení novely zákona o státním rozpočtu například na zlepšení energetické úspornosti budov, ale třeba i na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu, který se stal kvůli pandemii nejvíce postiženou oblastí,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Jak tedy budou přesně finance rozděleny? 700 mil. půjde na program Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách. Peníze jsou určeny zejména na pomoc obcím na Děčínsku a Liberecku, kde byl majetek obcí poškozen intenzivními lokálními povodněmi v letních měsících minulého roku (2021). Počítáme ale i s uvolněním části prostředků na řešení aktuálních škod vzniklých požárem na území Národního parku České Švýcarsko. Obě výzvy pro podávání žádostí o dotace jsme připraveni vyhlásit.

Se zhruba 1,3 mld. ministerstvo počítá na program Podpora rozvoje regionů, kde je zejména u menších obcí vysoký převis poptávky a vysoký počet neuspokojených náhradních žádostí o dotaci. V náhradních žádostech jsou aktuální požadavky cca za 4,4 mld. např. na rekonstrukci a přestavbu veřejných budov, podporu obnovy sportovní infrastruktury, nebo podporu obnovy místních komunikací.

Více než 975 mil. z výše uvedené částky chceme podpořit všechny zbývající projekty, jejichž cílem je rekonstrukce a přestavba veřejných budov. Mohlo by tak být uspokojeno přes 180 projektů, přičemž jedním z efektů by měla být i jejich zlepšená energetická bilance. Tyto veřejné budovy, jako jsou třeba školky, školy, obecní úřady, knihovny a další objekty, budou sloužit především obyvatelům nejmenších obcí ČR. Dalších 500 mil. MMR poskytne na podporu rozvoje bydlení, které je jednou z priorit této vlády.

Zbylé finance budou rozděleny do Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech (cca 46 mil. ) a na programy Podpora územně plánovacích činností obcí a Podpora architektonických a urbanistických soutěží (50 mil. ).

K tomuto dodatečnému navýšení alokace ze státního rozpočtu v letošním roce začalo MMR vyhlašovat i další výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu. Pro rozvoj regionů je tak celkově připraveno více než 117 miliard korun. Podrobnosti zde.

Bartoš: Městům a obcím pomůžeme 2,55 miliardami korun navíc. Prioritou je pomoc s energetickými úspo
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688