Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2022 17:48:00

Rozhodující dno ještě nepřišlo, varují stratégové Goldman Sachs

Celosvětové akcie mají nejhorší výkon od evropské dluhové krize před deseti lety a stratégové Goldman Sachs varují, že možná přijde ještě další výprodej.

Index MSCI All Country World ve středu klesá již devátý den za sebou, což je nejdelší období ztrát od roku 2011, kdy dluhová zátěž otřásala životaschopností eurozóny i investory. Pád tohoto indexu rychle maže zisky z poloviny června, které tým stratégů Goldman Sachs vedený Peterem Oppenheimerem označil za „rally medvědího trhu“. "Trvání a rozsah tohoto poklesu není ve srovnání se zkušenostmi z předchozích desetiletí neobvyklé," napsali stratégové. "Než dojde k rozhodujícímu poklesu, očekáváme další oslabení a volatilitu na trzích."

Index MSCI All Country World od poloviny srpna klesl už o 9 %, a pokud by se propadl pod červnové minimum, dosáhl by nejnižší úrovně od vypuknutí pandemie v roce 2020. Ve hře je celá řada rizik zahrnující utahování měnové politiky Fedem v boji proti inflaci, evropskou energetickou krizi a zpomalení čínské ekonomiky.

05

„Krátkodobý výhled je medvědí a v září a říjnu obvykle trhy prudce klesají,“ řekl Chris Wood, globální šéf pro akciové strategie u Jefferies pro televizi Bloomberg. Nicméně některé technické ukazatele naznačují, že by se pokles mohl i přerušit. V posledních dvou desetiletích vyskočil index MSCI All Country World po devítidenní sérii ztrát v průměru nejméně o 1 % za 10 až 20 dní, podle údajů sestavených agenturou Bloomberg.



Velkou otázkou zůstává „inflace a jak na ni budou muset centrální banky reagovat,“ řekla Joyce Changová, globální vedoucí výzkumu u JPMorgan Chase. "Všechny tyto kroky centrálních bank naceňujeme dopředu, takže v jakém okamžiku se zastaví, uklidní a zjistí, kde se inflace usadí?"

Hodnotové akcie si mezitím drží nadprůměrný výkon nad svými růstovými protějšky, a to i při slábnoucí ekonomické situaci, uvedli v samostatném komentáři stratégové Goldman Sachs pod vedením Cormaca Connerse. Ekonomové z Goldman Sachs předpovídají v nadcházejícím roce pravděpodobnost recese jedna ku třem a „historie ukazuje, že kolem začátku recese měly hodnotové akcie nejvyšší výkonnost,“ napsali.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688