JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Investice  |  07.09.2022 12:34:34

Co je pokoutný fond nebo černá banka?

Nové regulatorní standardy ČNB

Česká národní banka (ČNB) vydala v průběhu června dvě stanoviska, ve kterých se zaměřila na problematiku pokoutných fondů a neoprávněného přijímání vkladů od veřejnosti, tzv. černého bankovnictví. Detailně se v nich zabývá základními znaky a podmínkami, které je nutno splnit, aby se jednalo, resp. nejednalo, o některý z výše uvedených institutů.

Pokoutný fond

Podle § 98 zákona o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF) je zakázáno shromažďovat nebo se pokusit shromažďovat buď samotné peněžní prostředky, nebo penězi ocenitelné věci od veřejnosti za účelem jejich společného investování, nebo investování takto nabytých peněžních prostředků, nebo penězi ocenitelných věcí. Má-li být zisk investora závislý na hodnotě nebo výnosu majetku, do kterého byl kapitál investován, jinak než za podmínek uvedených v zákoně o investičních společnostech a investičních fondech, jde o pokoutný investiční fond. Základním cílem této regulace je ochrana investorů z řad veřejnosti, kteří nejsou kvalifikovanými investory, a tedy u nich nelze předpokládat sofistikované znalosti a objektivní schopnost kontroly investování jejich prostředků.

Černá banka

Pokud dochází k přijímání vkladů podle zákona o bankách (ZoB), včetně vydávání dluhopisů a jiných srovnatelných cenných papírů a přijímané peněžní prostředky pocházejí od veřejnosti, mohou tyto vklady přijímat pouze osoby s bankovní licencí. V opačném případě by byly splněny znaky tzv. černé banky, která je zakázána. K naplnění znaků černé banky dojde kumulativním splněním 2 podmínek:

  • jedná se o vklad ve smyslu § 1 odst. 2 písm. a) ZoB
  • peněžní prostředky pocházejí od veřejnosti

Vkladem se rozumí „svěřené peněžní prostředky, které představují závazek vůči vkladateli na jejich výplatu“. Rozhodujícím faktorem při posuzování existence vkladu je samotný materiální obsah závazku, kdy dochází ke svěření peněžních prostředků třetí osobě. Nezáleží přitom na právním základě závazku a jeho pojmenování.

Soustavné vydávání dluhopisů

Při vydávání dluhopisů a jiných srovnatelných cenných papírů (např. investiční směnky, pokladniční poukázky, dluhové certifikáty) jsou peněžní prostředky považovány za vklady, pokud:

  • je předmětem podnikání emitenta některá z dalších bankovních činností (viz § 1 ZoB) či
  • jde o soustavně vydávané cenné papíry nabízené veřejnosti a jejich vydávání představuje jedinou, resp. jednu z hlavních činností emitenta.

Soustavné vydávání dluhopisů u SPV v podnikatelské skupině však pravděpodobně tyto znaky nenaplní, pokud hlavní činnosti skupiny je např. nemovitostní development a nikoliv finanční služby.

Závěr

Smyslem regulace je zamezení shromažďování finančních prostředků od veřejnosti neregulovanými osobami. Regulované subjekty musí mít pro nabízení služeb retailové veřejnosti licenci ČNB a dodržovat velmi přísné povinnosti týkající se ochrany spotřebitele.

Pokud by došlo k naplnění znaků pokoutného fondu, nebo černé banky, mohlo by se jednat o přestupek, za který může ČNB uložit velmi citelnou sankci.

 

Naše advokátní kancelář tuto problematiku pro své klienty dlouhodobě sleduje. V případě jakýchkoliv dotazů k tomuto tématu nás prosím neváhejte kontaktovat.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688