Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Obchod a služby  |  07.09.2022 00:00:00

Strážkyně zaniklé obce Chudobínská borovice ozdobí poštovní známku

Chudobínská borovice za maximálního vodního stavu přehrady je námětem nové příležitostné písmenové poštovní známky edice Ochrana přírody. Autorem výtvarného návrhu ceniny, kterou Česká pošta uvede do prodeje ve středu 7. září, je Zdeněk Daněk. Společně se známkou vychází z dílny stejného autora i obálka prvního dne vydání, jejímž motivem je zatopený dům obce Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vírské vodní nádrže.

Chudobínská borovice je solitérní strom druhu borovice lesní, nacházející se na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady, a právě za maximálního vodního stavu její krása nejlépe vynikne. Strom byl znám již v dobách před napuštěním Vírské přehrady a stal se i častým objektem děl výtvarných umělců a fotografů.

Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka. Roste již tři sta padesát let. Samotný strom se už příliš nemění, na rozdíl od hladiny nádrže. Někdy strom vystupuje z vody, v současnosti se tyčí nad ní. Strom je mechanicky stabilní a relativně zdravý, i když vykazuje známky snížené vitality způsobené dlouhodobým suchem a pravděpodobně též kolísáním vodní hladiny. Při maximálním vzdutí nádrže bývá totiž kořenový systém borovice zcela zatopen vodou, za nízkých vodních stavů naopak ční borovice více než 20 m nad hladinou přehrady. Chudobínská borovice je Evropským stromem roku 2020.

„Jsme velmi rádi a velmi pyšní na to, že se tento symbol našeho regionu ocitne i na poštovní známce. Je to koneckonců způsob, jak dostat povědomí o něm i k dalším lidem,“ říká Ladislav Stalmach, starosta obce Vír a dodává: Poštovní známku bychom rádi představili i na dvou akcích, které se v září konají. Jsou to jednak Hry bez hranic, které proběhnou 10. září v městysi Štěpánov nad Svratkou a kterých se zúčastní sportovní týmy z patnácti okolních obcí a další akcí, na které známku představíme, je turistický pochod Vysočinou s názvem Jitřenka, jehož 23. ročník startuje 17. září od kulturního domu ve Víru.“

Nominále známky je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 .

Emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku ofsetem v nákladu 525 000 kusů a obálku prvního dne vydání digitálním tiskem v počtu 2 600 kusů.

Zájemci si mohou novou příležitostnou písmenovou poštovní známku zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty. K dispozici bude také na poštách v obci Vír a Žďár nad Sázavou.

PODCAST:

7. 9. 2022 - Ivo Vysoudil, tiskový mluvčí České pošty (m4a, 406kB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688