Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.09.2022 06:04:00

Pokud budou dál narůstat problémy v čínských realitách, mohou čínské akcie klesnout o pětinu, říká Morgan Stanley

Churavý čínský trh s nemovitostmi by mohl stáhnout dolů celou druhou největší světovou ekonomiku a s ní i její akciový trh, pokud se jim nedostane dostatečné podpory od domácích úřadů. Domnívají se tak analytici Morgan Stanley.

Čínský index akcií The Shanghai Composite klesl letos zatím o více než 10 procent (viz graf níže, S&P 500 odepsal zatím více než 17 procent) a někteří ekonomové zhoršili svoje odhady letošního růstu čínské ekonomiky na skoro 3 procenta nebo méně. Oficiální cíl komunistické vlády v Pekingu je vyrvat z domácí ekonomiky kolem 5,5 procenta.

Vývoj indexu Shanghai Composite od začátku roku do 4. září:

11

Jenomže na růst tlačí kromě uzavírek kvůli koronavirové nákaze i propad domácího realitního trhu. Ten má za sebou dvě desítky let prosperity. Hodnota prodejů bydlení loni dosáhla jedné šestiny HDP – 18 bilionů CNY (2,65 bilionu USD) a boom na trhu rezidenčních realit přispíval k růstu čínského hospodářského produktu zhruba jedním procentním bodem ročně, konstatuje Morgan Stanley

Na druhé straně však stojí spekulativní chování na tomto trhu i míra individuálního zadlužení. Podíl dluhu domácností k čínskému HDP vzrostl ze 17 procent v roce 2005 na 62 procent v roce 2020, což zhruba odpovídá úrovni ve velkých vyspělých ekonomikách.

Po kauze se zadluženým developerem Evergrande poukázala na problémy v čínském sektoru realit nově nervozita zájemců o bydlení. Ti začali v létě pozastavovat splátky hypoték, protože se jim nelíbilo, že rozestavěné byty, které splácejí, budou dokončené později. Problémy v masivním realitním sektoru se tak opět dostaly do centra pozornosti.

Podle Morgan Stanley se čínská vláda bude snažit realitní odvětví rychle zachránit. S dokončováním bytů by developerům na příklad mohl pomáhat dosud neoznámený fond. Pokud ale nebude obálka v tomto fondu uspokojivá a i další opatření budou pouze omezeného rázu, už tak optimističtí ohledně dopadu na čínskou ekonomiku a akcie analytici nejsou.

S čím tedy počítá jejich „zátěžový scénář“?

- Čínské akcie se během příštích 6 až 12 měsíců sesunou o pětinu pod současnou úroveň, a pokud hypotetický zátěžový scénář neustoupí, setrvají na nižších úrovních zřejmě déle
- Růst čínského HDP by mohl drasticky zpomalit a v příštím roce dosáhnout v průměru 2 procent
- O práci by mohlo přijít více než 11 milionů lidí, což by poslalo míru nezaměstnanosti ve městech nad 7 procent.

Šíření problémů z realitního trhu do zbytku ekonomiky je podle expertů americké banky zatím zvladatelné. Vzhledem k velikosti trhu ale není zřejmé, zda budou dosavadní opatření stačit. I kdyby přitom čínská vláda dokázala trh s bydlením stabilizovat, je tu další problém: stárnutí populace. To pravděpodobně srazí poptávku po bytech a čínský developerský sektor na to konto zamíří dolů.

Morgan Stanley tak v základním scénáři očekává, že dlouhodobá poptávka po bydlení klesne mezi lety 2020 a 2030 o 30 procent. To by znamenalo pokles poptávky po stavebních materiálech a dalších nákupů spojených s bydlením, třeba bílého zboží, o deset až 15 procent.

Celkově bude zpomalení čínského trhu s rezidenčními nemovitostmi stahovat roční růst čínského HDP o 0,1 procentního bodu, konstatují analytici této banky.

Varování pro globální nemovitostní trh?

Varování před deflací na globálním trhu realit mezitím přicházejí z Austrálie, Británie, či Jižní Koreje.

Australská centrální banka je jednou z těch, které v boji s inflací svižně zvedají úrokové sazby, což značí potíže pro silně zadlužené australské domácnosti. Podle experta Mohsena Croftse z Bloomberg Intelligence klesnou ceny bydlení v Sydney od svého vrcholu o 15 procent. Zotavovat by se mohly začít až v polovině příštího roku.

Se zvedáním úrokových sazeb a dalšími restriktivními opatřeními centrálních bankéřů klesá peněžní zásoba M2 v eurozóně, Británii i Jižní Koreji a ceny bydlení v posledních dvou zmíněných státech přestaly růst tak rychle.

Ukazatele vývoje peněžní zásoby M2 (v miliardách USD) za posledních deset let. Eurozóna modře, Británie zeleně, Jižní Korea žlutě, Spojené státy růžově:

12

Pramen: Bloomberg

Zdroje: CNBC, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688