brexitinfo.cz (Brexit Info)
Ze světa  |  06.09.2022 18:27:57

Novou britskou premiérkou se stala Liz Trussová

6. 9. 2022Borise Johnsona ve funkci britského premiéra nahradí dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová. V hlasování členů Konzervativní strany získala celkem 81 326 hlasů svých spolustraníků, zatímco její protivník Rishi Sunak obdržel 60 399 hlasů. Trussová bude historicky třetí ženou v čele britské vlády po Margaret Thatcherové a Therese Mayové.

Třetí žena v čele britské vlády potvrdila pozici favoritky stranického referenda

Procentuální poměr hlasů obou kandidátů vyzněl následujícím způsobem: 57,4 % hlasů obdržela Trussová a 42,6 % Sunak. Trussová tak potvrdila pozici favoritky, byť rozdíl mezi oběma kandidáty nebyl tak markantní, jak naznačovaly předvolební průzkumy. Trussová ve svém děkovném projevu vyjádřila uznání směrem ke svému předchůdci v roli britského premiéra Borisi Johnsonovi.

V úterý 6. září britská královna Alžběta II. přijala Liz Trussovou na skotském zámku Balmoral, kde se momentálně královna nachází. Hlava monarchie nejprve přijala rezignaci končícího ministerského předsedy Borise Johnsona, a posléze jmenovala do funkce Trussovou.

Trussová bude muset řešit několik obtížných výzev současně

Trussová se bude muset v roli premiérky vypořádat s četnými výzvami – s vysokou inflací, s energetickou krizí i s neutěšenou mezinárodní bezpečnostní situací, komplikovanou v důsledku probíhající ruské agrese na Ukrajině. Třetí žena v čele britské vlády po svém zvolení do čela Konzervativní strany uvedla, že chce mimo jiné snížit daně, rozvinout ekonomiku a vyřešit krizi cen energií.

Z hlediska pozice k EU prošla Trussová proměnou o 180 stupňů. V době referenda o vystoupení Velké Británie z EU patřila mezi hlasité zastánkyně setrvání v Unii. Od té doby se však stala výraznou zastánkyní brexitu. V červnu letošního roku to byla ona, kdo předložil návrh zákona jednostranně měnícího podmínky aplikace severoirského protokolu, který je součástí Výstupové dohody.

Analytik Nerad: Dohodu s Bruselem nelze očekávat

Podle Filipa Nerada, zahraničně-politického analytika a vedoucího zahraniční redakce Českého rozhlasu, Trussové v konfrontaci o post nového lídra Konzervativní strany pomohlo právě i to, že je vnímána jako stoupenkyně tvrdého kurzu vůči EU. „Ať už bude z této dvojice britským premiérem kdokoli, tak jakákoli konzervativní vláda nebude příliš nakloněná nějaké dohodě s Bruselem a bude se zdráhat plnit podmínky brexitové smlouvy nebo plnit část s dohodami týkajícími se Severního Irska,“ předpověděl těsně před zveřejněním výsledku stranického referenda v podcastu Vinohradská 12 Nerad.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688