Dan Vaško (Silverline Real Estate)
Okénko nemovitosti  |  06.09.2022 16:59:40

Krize bydlení eskaluje: v krajských městech ČR chybí přes 80 tisíc bytů


 

Nově publikovaná analýza společnosti Silverline Real Estate ukazuje, že za posledních 10 let vznikl v krajských městech ČR nabídkový deficit okolo 80 tisíc bytů. Hlavní podíl na deficituPraha s 44 tisíci byty, tempo výstavby ovšem nestačilo poptávce v žádném z českých krajských měst. Obyvatelé se více usazují v okolí měst, což přináší další problémy pro dopravní infrastrukturu a občanské vybavení. Analýza využívá čerstvá data ČSÚ ze sčítání obyvatel, domů a bytů


Vývoj poptávky a nabídky nových bytů 


Poptávka v krajských městech za poslední dekádu (2012-2021) dosáhla 181 tisíc nových bytů, oproti předchozímu desetiletí (2002-2011) vzrostla o 71 %. Téměř polovina poptávky vznikla v Praze, tempem růstu ji ovšem předběhla města v regionech; v Praze vzrostla poptávka oproti přechozí dekádě o 48 %, v ostatních městech v průměru o 109 %. Nejsilnější růst poptávky v relativním vyjádření zaznamenala Ostrava.
Oproti tomu výstavba nových bytů (nabídka) za stejné období poklesla o 12 %, ze 106 tisíc na 93 tisíc bytů. Výstavba vzrostla pouze v Olomouci a Plzni, a v Ústí a Ostravě zůstala obdobná, v ostatních městech se silně propadala. Např. v Liberci došlo mezi dekádami k poklesu výstavby o 56 %, v Hradci Králové o 27 %. Praha i Brno byly s 12% poklesem nabídky na celorepublikovém průměru.
Rozdíl mezi počtem poptávaných a vystavěných bytů tak nevyznívá pro místní obyvatele vůbec pozitivně. "Vidíme, že za poslední desetiletí počet dokončených bytů ve všech krajských městech nestačil ani na pokrytí poptávky v samotné Praze, k saturaci poptávky všech krajských měst by byla potřebná dvojnásobná výstavba.“ komentuje analýzu Dan Vaško, CEO a spoluzakladatel fondu.

Co nás čeká dál


Oproti poslednímu rekordnímu desetiletí lze očekávat mírný pokles poptávky, zejména díky pomaleji klesající velikosti domácností. Rovnovážný stav celkové poptávky v krajských městech bude ~120-130 tisíc nových bytů za dekádu. Tento objem však stále převyšuje současné tempo výstavby o více než třetinu. Města si navíc do dalších dekád nesou významný bytový deficit.

„Nejzásadnější bude další výstavba v Praze, Brně, Plzni, Olomouci a Liberci. Těmto krajským městům v současnosti chybí objem bytů na úrovni 5-10 % jejich celkového bytového fondu, což vyžaduje rychlé řešení výstavby“ připojuje Martin Benroth, spoluzakladatel a investiční ředitel fondu. „Například v Brně by pro vyrovnání současného deficitu mělo být v následujícím desetiletí budováno 3 tisíce bytů ročně. Průměrná výstavba tam přitom v posledních 20 letech nedosáhla ani na 1,5 tisíce bytů za rok, a aktuální vyhlídky s výrazným nárůstem výstavby nepočítají. S ohledem na omezené možnosti vnitřních rozvojových ploch můžeme očekávat rozšíření výstavby za současné územní hranice města, a tedy pokračující tlak na cenu okolních pozemků.

 Plná verze studie ke stažení zde: https://bit.ly/3QeGJYM

 

Dan Vaško

Dan Vaško je výkonným ředitelem společnosti Silverline Real Estate. Určuje strategii firmy, interní procesy, rozvíjí vztahy s investory, vlastní investiční proces a projekty tvorby hodnoty a plní roli generálního ředitele.

Před založením společnosti Silverline Real Estate Dan zastával pozici manažera v globální poradenské společnosti Kearney. Zkušenosti získal také ve společnostech Roland Berger Strategy Consultants, ČSOB, nebo v dubajském startupu zabývajícím se manažerským poradenstvím. Jeho odbornost spočívá především v oblasti nemovitostí, private equity a finančních služeb.


Silverline Real Estate

Silverline Real Estate mezinárodní investiční fond realizující projekty v developmentu rezidenčních nemovitostí. Fond neustále usiluje o nalezení investičních příležitostí, které maximalizují výnosy pro investory, a zároveň přinášejí pozitivní hodnotu širší společnosti.

Silverline Real Estate je nemovitostní podfond Silverline Fund SICAV a.s. Tento fond kvalifikovaných investorů je dozorován ČNB a obhospodařován investiční společností AMISTA. Depozitářem fondu je ČSOB.

Více na https://silverlinere.com/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688