Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)
Z regionů  |  06.09.2022 00:00:00

Plzeň: Druhá Tatra smontovaná studenty vyjede na krajské silnice

Druhá Tatra smontovaná studenty vyjede na krajské silnice

obrazek
06. září 2022 14:27, Bc. Eva Mertlová

V rámci vzdělávacího projektu Tatra do škol studenti SPŠ dopravní Plzeň, SŠ Kralovice a SŠ Rokycany sestavili nákladní vozidlo Tatra, které bude jezdit v běžném provozu na území Plzeňského kraje. Toto speciální nákladní auto si v úterý 6. září 2022 převzala Správa a údržba silnic Plzeňského kraje v rámci programu Dne otevřených dveří a slavnostního dopoledne u příležitosti oficiálního předání Tatry v prostorách Střední průmyslové školy dopravní Plzeň, na pracovišti Plzeň-Křimice. Zároveň byly také předány technické sady nářadí žákům 1. ročníků technických oborů.

V letošním roce se Plzeňský kraj zapojil do projektu podruhé. Financuje tento unikátní projekt z vlastních zdrojů částkou 2,5 mil. Kč. "I v dalším roce bychom se chtěli do tohoto projektu zapojit, půjde celkově o třetí ročník, kdy se studenti napřímo zapojují do realizace montování speciálního automobilu brázdícího pak jejich region," říká radní pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc s tím, že k tomuto projektu se letos přihlásily za podpory Plzeňského kraje společně tři střední školy v regionu (SPŠ dopravní Plzeň, SŠ Rokycany a SŠ Kralovice).

Celkem 5 žáků SPŠ dopravní Plzeň, 2 žáci Střední školy Rokycany a 2 žáci Střední školy Kralovice v dubnu 2022 absolvovali se svými učiteli odborného výcviku školení v servisní škole v Kopřivnici. "Odsud byla přivezena rozložená Tatra ve formě stavebnice do SPŠD v Křimicích, kde probíhala pod dozorem učitelů samotná stavba vozu vyškolenými žáky oboru Mechanik opravář motorových vozidel a Autotronik," doplnil Vladimír Kroc. Sestavené nákladní vozidlo TATRA bude po dosazení sypací nástavby, hydrauliky a komunálních vývodů uvedeno do provozu na Železnorudsku, kde bude sloužit Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje.

O projektu

Kopřivnická automobilka chce pozitivně působit na mladé lidi, kteří uvažují o technickém vzdělání, či technické obory již studují, proto vytvořila vzdělávací projekt Tatra do škol. Podstatou projektu je spolupráce mezi automobilkou, jednotlivými kraji a školami, které mají o projekt zájem. Vybraní studenti ze středních škol dostávají možnost během určeného období sestavit „svoji“ vlastní Tatru, která je následně uvedena do běžného provozu. "Žáci tak mají jedinečnou příležitost osobně poznat, jak se nákladní vozy vyrábějí, což je navíc umocněno skvělým pocitem, že výsledek jejich činnosti najde praktické uplatnění u krajské organizace údržby komunikací," konstatoval radní Kroc.
Za vzdělávací projekt Tatra do škol společnost Tatra Trucks získala ocenění School Friendly. Toto ocenění podtrhuje význam projektu Tatra do škol, který je v oblasti technického vzdělávání zcela jedinečný a nemá v České republice obdoby.

Předání kufříků žákům technických oborů

Také letos přistoupil Plzeňský kraj v rámci podpory technického vzdělávání mládeže k motivaci žáků technických oborů zakončených výučním listem. Žáci tříletých učebních oborů si přeberou celkem 1060 sad kufříků s ručním nářadím. Do projektu je zapojeno celkem 19 krajských škol. Právě dnes si v prostorách SPŠ dopravní Plzeň, na pracovišti v Plzni-Křimicích převzalo 122 žáků dopravní školy zmiňované sady nářadí.


Galerie

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688