Euroskop (euroskop.cz)
Studium  |  06.09.2022 15:05:22

Díky Erasmu mohou studenti evropských zemí studovat v zahraničí. Co mladé k výjezdu inspiruje a jak pobyt hodnotí?

Výměnný program Erasmus je jedním z nejvýraznějších evropských projektů, který se díky svému rozsahu i úspěchu stal v podstatě synonymem studijního pobytu v zahraničí. Každý rok pod záštitou programu Erasmus studuje více než 300 tisíc evropských studentů. Díky přeshraniční spolupráci spojené s měsíčním stipendiem od Evropské unie se mladým lidem dostává možnost poznávat země, do jejichž školství ani kultury by za jiných okolností možná nepronikli.

Počátky Erasmu sahají do roku 1987, kdy v rámci přeshraničních dohod do zahraničí vyjelo 3250 studentů. Letos se k 10 milionům studentů, kteří se do programu mobility od jeho založení již zapojili, přidali i Nela, Clara a Muhammet. Nesdílí jazyk, kulturu a dokonce ani všichni nežijí v členském státě EU. Co všechny tři spojuje jsou zkušenosti a vědomosti, které během jejich pobytu v zahraničí nabyli.

Inspirace k vycestování často přichází z rodiny či od vrstevníků

„Už na gymnáziu, když jsem zbystřila, že něco jako Erasmus existuje mi přišlo skvělé, že dostanu stipendium na život a studium v cizí zemi. Dost mě k tomu vybízel i táta, se kterým jsem byla v 17  letech v Nizozemsku a zemi jsem si tak oblíbila, že jsem se v roce 2021 rozhodla, že bych moc ráda na Erasmus vyjela právě tam. Můj první výjezd s programem Erasmus mi bohužel zmařil Covid, takže jsem se další semestr přihlásila znovu a přijali mě do Berlína,” popisuje svojí motivaci i cestu ke studiu v zahraničí Nela, studentka Vysoké školy ekonomické v Praze.

Clara studuje turismus, pochází z Německa, ale vysokou školu studuje v rakouském Salzburku. Na Erasmus se rozhodla vyjet i přesto, že již sama v zahraničí studuje. Dle jejích slov ji inspirovaly především příběhy „erasmáků”, které před jejím vlastním výjezdem potkávala na své domovské univerzitě v Salzburku. „Rakousko pro mě ze své podstaty vlastně ani cizí zemí není. V prváku jsem na koleji potkávala velké množství zahraničních studentů, kteří se mnou sdíleli svoje příběhy z cest. Díky tomu jsem to taky chtěla zažít. Rozhodla jsem se vycestovat do Španělska, které jsem si vybrala mimo jiné i pro jeho význam v oblasti turismu,”. 

Clara pochází z Německa a studuje turismus v Rakousku. Na Erasmus se vydala do španělského Alicante

Evropské země poznávají v rámci Erasmu i studenti třetích zemí

Erasmus zdaleka není příležitostí, která by se vztahovala čistě na studenty členských států EU. Mimo státy Evropské unie se do programu Erasmus zapojují i Island, Lichtenštejnsko, Severní Makedonie, Norsko, Srbsko a Turecko.

Muhammet, student politologie v Turecku, si pro svůj půlroční pobyt vybral Prahu. „Jet na Erasmus rozhodně stojí za to. Máte příležitost odcestoval úplně sami do cizí země, potkat nové lidi. Nikdy se nenudíte, protože prožíváte jedno z nejkrásnějších období ve svém životě a vytváříte spoustu krásných vzpomínek, které vám nikdo nevezme,” popisuje své dojmy z programu Muhammet.

Během svého pobytu v Praze se Muhammet navíc zúčastnil tzv. Buddy programu. Jde o systém, kdy se místní student stane pomocníkem, průvodcem a přítelem pro zahraničního studenta, kterému pomůže se zorientovat v novém prostředí, seznámí ho se studentským životem či mu pomůže s nezbytnou byrokracií. 

Muhammet, student politologie v tureckém Izmiru, si pro svůj pobyt vybral Prahu

Se zahraničním výjezdem se přirozeně pojí dávka byrokracie a dokumentů, které musí zájemce podat. V případě, že se student nezúčastní Buddy programu se ve většina případů dočká podpory ze školy, jak například uvádí Nela: „Byrokracie spojená s Erasmem se ze začátku zdála být velkým strašákem, říkala jsem si, že to nemám šanci zvládnout. Naštěstí jsem měla skvělou koordinátorku na VŠE, která mi se vším pomohla a když bylo potřeba sešla se se mnou,”

Erasmus je nepřenositelná zkušenost

Dle studie vypracované nezávislými odborníky, o kterou se opírá i Evropská komise, si absolventi programu Erasmus najdou lepší uplatnění na trhu práce. Dále studie ukázala, že se studenti do své rodné země vracejí sebevědomější, tolerantnější k jiným kulturám a s výrazně lepší jazykovou úrovní. „Erasmus je nepřenositelná zkušenost, která člověka posune mimo komfortní zónu, osamostatní ho a rozšíří mu obzory. Našla jsem si hodně kamarádů z celého světa, za kterými doufám, že se někdy v budoucnu podívám. Zlepšila jsem si komunikační dovednosti, nejen v angličtině. Zvýšila si sebevědomí a poznala, jak to chodí v jiné zemi,” nezávisle potvrzuje zjištění odborníků Nela. 

„Většinu volného času jsem trávila s kamarády a prozkoumávala Berlín,” vzpomíná na svůj výjezd Nela

Co by „erasmáci” vzkázali lidem, kteří přemýšlejí o vycestování v rámci programu Erasmus?

„Kamarádi, rodina i přítel/přítelkyně na vás počkají. Nic vám neuteče. Vy se vrátíte s novým nadhledem na svět a tunou zážitků, které byste doma nezažili. Skutečnost, že od EU dostanete stipendium na pobyt a studium v cizí zemi je prostě neuvěřitelná. Všem mým mimoevropským kamarádům museli pobyt dotovat rodiče a záviděli mi, jak skvělou možnost tady v Evropě máme. Tak ji využijte, nebudete litovat,” vzkázala by všem váhajícím zájemcům o Erasmus Nela.

„Prostě to udělejte! Opravdu byste o hodně přišli, kdybyste nejeli. Je to jedinečná příležitost!” uvedla Clara.

„Nestresujte se a nestyďte se. Vyzkoušejte nové věci, jako je ochutnávka různých jídel země, ve které se chystáte zůstat. Nezapomeňte cestovat do ostatních zemí počínaje sousedními zeměmi. Vyfoťte co nejvíce fotek. Ale také poctivě choďte na výuku!” zakončil rozhovor Muhammet.

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Ilustrační foto: Evropská komise

Díky Erasmu mohou studenti evropských zemí studovat v zahraničí. Co mladé k výjezdu inspiruje a jak pobyt hodnotí?  Euroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688