Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.09.2022 15:35:31

Komodity přestanou navyšovat inflaci na konci roku 2023. Růstové akcie není dobré vnímat jako celek, říká stratég Goldman Sachs

Peter Oppenheimer působí jako hlavní investiční stratég v Goldman Sachs a v první části rozhovoru pro Bloomberg hovořil mimo jiné o tom, že americké akciové trhy se podle něj ještě podívají na úrovně dosažené v červnu. Až poté může přijít udržitelnější rally, protože nyní ještě ceny a valuace akcií dostatečně neodrážejí ekonomický vývoj a další posuny v monetární politice (viz první část rozhovoru).

Expert hovořil i o tom, že již není dobré vnímat růstové akcie jako celek a týká se to i dalších segmentů na trhu. K rozdělování ze strany investorů dochází podle Oppenheimera i u hodnotových akcií. Investoři zde totiž více rozlišují, které hodnotové akcie jsou cykličtější povahy, tudíž by byly citlivější na ekonomický útlum. Proti těmto cyklickým titulům stojí defenzivnější hodnotové akcie, které mohou pocházet například z oblasti těžby a zpracování komodit. Všude pak bude klíčová schopnost udržet marže.

Ohledně možné recese pak Oppenheimer uvedl, že by ani zdaleka nepřipomínala to, co se dělo během finanční krize, kdy mimo jiné docházelo k mohutnému oddlužování. Stratég míní, že nyní se dá spoléhat na velmi silný trh práce a rozvahy soukromého sektoru. I tak se ale dá čekat pokles predikovaných zisků i valuací předtím, než se trh vydá udržitelnější cestou směrem nahoru.



Na dotaz týkající se komoditních trhů Oppenheimer odpověděl, že se do nich promítá celá řada cyklických a strukturálních faktorů. Nejde přitom ale podle něj o aktiva, která by ve svých cenách odrážela očekávání dlouhodobějšího vývoje, rozhoduje okamžitá poptávka a nabídka dané komodity. Z cyklického hlediska bude rozhodující zejména „destrukce poptávky“, ke které dochází ve vztahu k monetární politice a snahám ochladit inflační tlaky.

Teze hovořící o růstu cen komodit pak podle experta stojí zejména na strukturálních faktorech a na vývoji na nabídkové straně trhu. Máme totiž za sebou roky nedostatečných investic do těžby a zpracování, cenový mechanismus přitom nyní nefunguje tak jako v minulosti. To znamená, že vyšší ceny komodit nevedou k vyšším investicím tak jako dříve.

Následující graf od Goldman Sachs ukazuje, jak se podle ekonomů banky promítaly a budou promítat jednotlivé komoditní trhy do inflace. Rozhodující roli hrají ceny energií, významný je ale i vliv zemědělských komodit a stavebního dřeva. Goldman Sachs přitom míní, že tlaky budou postupně polevovat, k nule se dostanou na přelomu roku 2023 a 2024:
01

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688