mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.09.2022 11:32:00

Dvě výzkumná centra za miliardy eur vzniknou v Lužici a ve středoněmeckém uhelném revíru

V nadcházejících týdnech vybere německá vláda ze šesti finalistů dva velkoformátové vědecké projekty zaměřené na rozvoj bývalých těžebních oblastí Saska a Saska-Anhaltska. Ve hře je nevídaná finanční podpora Spolku ve výši 2,5 miliard EUR do roku 2038. Horkým kandidátem na jednoho ze dvou vítězů je projekt Centra německé astrofyziky v Sasku k výstavbě gravitačního teleskopu Evropské kosmické agentury s avizovanými 2 000 stálými pracovními místy. Obě vědecká centra budou vznikat víceméně „na zelené louce“ a lze očekávat enormně vysokou poptávku po spolehlivých firmách, které se zapojí jak do výstavby, tak do řetězce dodavatelů špičkového vědeckotechnologického vybavení. ČR má v této oblasti co nabídnout.

Proměna rozlehlých bývalých východoněmeckých uhelných regionů v prosperující moderní lokality bez těžby patří v Sasku, Sasku-Anhaltsku a částečně i Durynsku a Braniborsku v posledních letech k předním tématům celospolečenské debaty. Skepse místních obyvatel k možnostem plnohodnotného nahrazení pracovních míst ze zanikajících těžebních oblastí za jiná profesní uplatnění je velká. Spolkové i zemské vlády dobře vědí, že bez extrémně vysoké finanční podpory a správně uchopené nové koncepce regionů přinesou příští desetiletí zásadní úpadek oblastí.

Jednou z mnoha široce rozkročených iniciativ pro zachování perspektivy těchto regionů je výběrové řízení Spolkového ministerstva pro vědu a výzkum, Svobodného státu Sasko a Saska-Anhaltska na dva velkolepé vědecké projekty, které budou zasazeny do jejich centra a díky své unikátnosti na sebe „nabalí“ další ekonomicky významné subjekty. Vzniknou tisíce pracovních míst, upevnit by se měl celoevropský význam Saska a Saska-Anhaltska na vědecké mapě Evropy. Obě centra budou vystavěna podle struktury německého institutu Helmholtz-Zentrum, což znamená, že spolková vláda se bude podílet na jejich provozu z 90% a finančně má být zajištěna jejich existence i po roce 2038.

Projektová soutěž běží od roku 2020, v polovině léta 2022 bylo zvoleno 6 finálních adeptů. Spolkové ministerstvo pro vědu a výzkum uvádí, že dva nejlepší návrhy vybere do konce léta 2022. Všech šest projektových týmů se nyní snaží co nejchytřeji lobbovat za své cíle. Mezi šestici finalistů se probojoval například inovativní koncept moderního stavebnictvíLausitz Art of Building“, úspěšné bylo také Centrum pro klimatické postupy, inovaci, vědu a technologiiCLAIRE“. Důležitým měřítkem životaschopnosti návrhu, a potažmo šance na úspěch před porotou, je jeho šance na vřelé přijetí místními komunami. Pro tento krok je klíčová srozumitelnost návrhu. Zde jednoznačně vede projekt gravitačního teleskopu Evropské kosmické agentury, respektive Centra německé astrofyziky v Sasku. Představitelé projektu pravidelně vystupují v médiích, kde objasňují záměr vytvořit systém tunelů mezi Budyšínem, Saskou Kamenicí a Hoyerswerdou, který se stane do deseti let unikátní podzemní laboratoří pro astrofyzikální výzkum. Jedinečností zvoleného regionu je jeho geologická stabilita zajištěná obrovskou žulovou deskou, na které se nachází. Zástupci projektu pořádají setkání s místními obyvateli a vysvětlují přínosy lužickým vesnicím a městům.

Pro české podnikatelské subjekty může být přínosem výhra jakéhokoliv kandidáta. Realizace každého ze šesti vědeckých projektů bude vyžadovat mnoho specifických dodavatelů, z nichž velká část nebude k nalezení v regionu Lužice a ve středoněmeckém uhelném revíru. Zapotřebí je včasná identifikace konkrétních potřeb zřizovatele nových vědeckých center a proaktivní komunikace nabídky.

Autorka: Lenka Konšelová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát České republiky v Drážďanech


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688