Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  06.09.2022 07:15:06

Dnešní tuzemská data potvrdí počínající recesi v Česku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Včerejší sentiment indikátory z eurozóny zklamaly a poukázaly na blížící se recesi. Obdobně to dopadne s dnešními německými podnikovými objednávkami. Z domova se dočkáme červencových dat z reálné ekonomiky, které by měly podpořit náš předpoklad, že třetí čtvrtletí bude ve znamení mezikvartálního hospodářského poklesu.

Německé objednávky potvrdí potíže v tamním průmyslu

Ani dnešní den by z pohledu ekonomického kalendáře neměl euru příliš nahrávat. Obáváme se, že německé podnikové objednávky přinesou za červenec další výrazný meziměsíční pokles. I když potíže v dodavatelských řetězcích postupně odeznívají, dopad vysokých cen energií, slabé poptávky z Číny a ochromení vodní dopravy kvůli nízké hladině vody v Rýnu převáží. Naopak dolar se může dočkat dalšího silného čísla ISM aktivity ze služeb. Tento sektor čerpal energii z potlačené poptávky během covidu, na následné rozvolnění reagoval výrazným zvýšením aktivity. Růstové momentum samozřejmě slábne postupným normalizováním situace. I tak je ale výsledek konzistentní s hospodářským růstem.

Slabé euro v kombinaci s našimi pesimistickými předpoklady, pokud jde o dnešní data, bude nahrávat dalšímu oslabování české měny. To ale nebude nijak dramatické, ČNB mu bude nadále svými intervencemi bránit. Průmysl, stavebnictví i zahraniční obchod podle našich předpokladů (viz report Měsíční předpovědi zde https://bit.ly/3Q5dHL8) zaznamená na úvod třetího čtvrtletí pokles. Za tím půjdou do nemalé míry celozávodní dovolené, vliv slábnoucí poptávky bude ale také markantní.

Euro zůstává pod paritou, koruna slábne

Úvodní den nového pracovního týdne byl ve znamení slabých předstihových indikátorů. Srpnová finální čísla PMI ze služeb byla v případě Německa nečekaně výrazně revidována směrem dolů a dostala se tak poměrně hluboko do pásma snižující se aktivity v tomto sektoru. To se samozřejmě podepsalo na sestupné revizi i u kompozitního indikátoru. Slabá německá data pak zavážila ve výsledku za eurozónu jako celek, kde se PMI po revizi dostal pod 50 bodů, tedy do pásma kontrakce. Zhoršující se situaci v důsledku inflace, zejména zdražujících energií, a rizika slabé poptávky pak přinesl i výrazný propad Sentix indexu očekávání investorů v eurozóně.

Horší evropská data znamenala, že se euro vůči dolaru po celý včerejší den drželo pod paritou s americkým dolarem; v ranních hodinách se kurz krátce dostal dokonce pod 0,99 USD/EUR. Ruku v ruce s tím byla patrná tendence ke slábnutí i na středoevropských měnách. Celkově bylo obchodování klidné, když ho poznamenal svátek ve Spojených státech. Trhy tak nijak dramaticky nereagovaly na zprávu z Ruska, že dodávky plynu přes Nord Stream 1 nebudou po plánované třídenní odstávce obnoveny. Kurz české koruny se z ranních kotací pod 24,55 CZK/EUR postupně vyšplhal přes 24,60 CZK/EUR, kolem této hladiny pak v odpoledních hodinách osciloval. Koruně příliš nepomohla data o vývoji reálných mezd za druhé čtvrtletí, i když výsledek byl lehce horší, než s čím počítal trh, nicméně celkem značně překonal předpoklad ČNB (podrobněji jsme data komentovali zde https://bit.ly/3cOW8S2). Vývoj mezd se tak zařadil mezi další proinflační rizika. Vzhledem k dosavadní rétorice holubičí většiny v čele ČNB, to ale neznamená, že by ČNB na zasedání koncem září úrokové sazby zvýšila.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688