kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  05.09.2022 17:14:12

Liberecký: Krajská tripartita jednala o dopadu cen energií na krajské firmy. Ti, kteří nemají cenu zafixovanou, již nyní platí ceny mnohonásobně vyšší než doposud.


 

O současném stavu energií dnes na krajské tripartitě jednal Martin Půta, hejtman Libereckého kraje se zástupci z řad zaměstnavatelů v regionu, Svazu průmyslu a dopravy, libereckého úřadu práce a odborových svazů v Libereckém kraji. Všechny společně trápí aktuální situace, která byla jediným tématem jednání.

„Ujistil jsem na schůzce všechny, že školy, nemocnice, sociální a další klíčové služby nebude Liberecký kraj z důvodu růstu ceny energií omezovat,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Chtěl jsem samozřejmě také vědět, jak se s růstem cen vypořádávají firmy v našem regionu. Jsem rád za všechny důležité zkušenosti z každodenního života podnikatelů a odborových svazů, které na jednání zazněly. Ve čtvrtek máme ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou další schůzku o tomto tématu s krajskými podnikateli, a to z oboru sklářství,“ uvedl Martin Půta.

„Nedobrou situaci na trhu energií vedle podniků již poznávají nejen domácnosti, ale i státní instituce. Ti, kteří nemají cenu zafixovanou, již nyní platí ceny mnohonásobně vyšší než doposud. Naše firma Preciosa ceny v oblasti energií má nyní zafixované na finanční výši, která je ve srovnání se současným stavem mnohem lepší, i tak zřejmě utratíme za energie o více než miliardu víc. Část těchto peněz by si ale více zasloužili naši zaměstnanci než spekulanti s energiemi,“ uvedl Ludvík Karl, předseda představenstva společnosti PRECIOSA, a.s.

Liberecký kraj si již několikrát vyzkoušel nákup energií na burze, v posledních měsících ovšem neúspěšně. V současné turbulentní době totiž není dlouhodobě možné udržet dojednané limity ceny. Na začátku roku bychom proto chtěli nakupovat na spotu a předpokládám, že to bude velký zásah do krajského rozpočtu. Na rok musíme nakoupit elektrickou energii v objemu 32.000 MWh a plyn v objemu 83.000 MWh, což je při současných cenách o 500 milionů korun více než letos,“ sdělil náměstek Zbyněk Miklík.

„Dnešní jednání mohu zhodnotit jako volání zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců po naději. Lidé mají strach a jsou oprávněně zneklidněni z vývoje budoucnosti. Chtějí a musí dostávat pravidelně, srozumitelně informace a vysvětlení kroků, kterou brzy povedou k řešení,“ shrnul hejtman Půta.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688