pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  05.09.2022 00:00:00

Přijďte se informovat o pěstounství

Přijďte se informovat o pěstounství

Přijďte se informovat o pěstounství
(5.9.2022)

Na padesát dětí mladších deseti let by v našem kraji mohlo jít do pěstounských rodin, spolu s těmi staršími je v krajských dětských domovech dohromady na 140 dětí. Většina z nich ale na příležitost vyrůstat v rodinném kruhu čeká marně. Pardubický kraj se snaží pěstouny aktivně hledat a možným budoucím pěstounům poskytnout co nejvíc informací. I letos proto spolupořádá od 12. do 18. září osvětový Týden (pro) pěstounství.

„Je to právě rodina, která pomáhá dětem vytvářet vztahy, které jsou důležité pro celý život,“ říká krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Děti, které vyrůstaly mimo rodinné prostředí, často selhávají v dospělém životě právě proto, že nezažily, jaké to je mít svého blízkého člověka.“

Počet pěstounů nestačí

V pěstounských rodinách žije aktuálně v kraji 635 dětí, o které pečuje 647 pěstounů. A nacházet další, kteří jsou potřeba, se daří jen těžko. Za loňský rok dorazilo sedmatřicet žádostí o zprostředkování dlouhodobé pěstounské péče, do konce letošního července podalo žádost sedmnáct zájemců.

 Den (pro) pěstounství

Společné pořádání akcí na podporu pěstounství začalo v roce 2017 uspořádáním prvního ročníku tzv. Dne (pro) pěstounství v prostorech Pardubického zámku. Den (pro) pěstounství je oslavou pěstounství a poděkováním stávajícím pěstounům za pomoc dětem, které nemohou vyrůstat ve svých rodinách. Tento den plný aktivit pro děti i dospělé putuje po jednotlivých městech Pardubického kraje, každého ročníku se ujímá některá z neziskových organizací za finanční podpory Pardubického kraje. „V posledních dvou letech jsme sice museli pořádání takto velké akce zrušit z důvodu covidu, ale Týden pro pěstounství běží dál. Na mnoha místech regionu se konají besedy, dny otevřených dveří či promítání filmů s tématikou života v náhradní rodině. Například v Ústí nad Orlicí, Lanškrouně nebo Chrudimi budou v rámci Týdne pro pěstounství mimo jiné promítat filmy s tematikou náhradní rodinné péče, projekce budou spojené i s besedou. Ve Svitavách bude zase možné zajít si s pěstouny „na kávu“ a povídat si s nimi o tom, jaké to je, být pěstoun,“ informuje Pavel Šotola.

Běh propaguje pěstounství na sítích

V průběhu týdne se také uskuteční již druhý ročník akce Rozběhněme pěstounství v Pardubickém kraji. „Je to další forma jeho propagace,“ vysvětluje Šotola. „Na šesti trasách v různých lokalitách kraje jsou připraveny drobné úkoly, ale také třeba informace o tom, jak se stát pěstounem. Cílem této akce je hlavně propagace a osvěta tématu pěstounské péče. Proto se také týmy i jednotlivci zároveň na trase vyfotí a snímky budou sdílet na sociálních sítích s hashtagem #rozbehnemepestounstvi. Nejlepší běžci dostanou odměnu.“ Během celého týdne budeme uběhané kilometry na podporu pěstounství v Pardubickém kraji sčítat a výsledný počet kilometrů oznámíme společně s vítězi běhů v jednotlivých kategoriích. Více informací na www.rozbehnemepestounstvi.blogspot.com

Informace pro nové zájemce

Novinkou v Pardubickém kraji pro ty, kteří zvažují stát se pěstouny, je možnost promluvit si v rámci rozvažování se současnými pěstouny. Stát se pěstounem je velké rozhodnutí. Cesta k němu bývá pro každého různá a také různě dlouhá. V jednom je ale stejná. Všichni se shodují, že setkat se s reálným pěstounem je na této cestě to nejpřínosnější. Proto je nyní možnost zavolat dlouhodobým pěstounům a povídat si s nimi o jejich zkušenostech v rámci propagační kampaně s názvem Pěstoun na drátě. Více informací najdete na www.krajprorodinu.cz.

HLEDÁME:

► PROFESIONÁLNÍ PĚSTOUNY NA PŘECHODNOU DOBU

► DLOUHODOBÉ PĚSTOUNY

MŮŽETE TO BÝT TŘEBA PRÁVĚ VY!

INFORMACE NA: www.krajprorodinu.cz/nahradni-rodina

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688