Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  05.09.2022 11:20:11

Energie bez exekucí - nový cíl Institutu prevence a řešení předlužení

Energetická krize, kterou na české občany valí i sám český stát, má již nyní své dopady na velkou část domácností. A to ještě ani nezačala zima, kdy se energií (v běžné domácnosti) spotřebuje zdaleka nejvíce. Institut prevence a řešení předlužení očekává ohromné dopady na většinu firem, domácností, ale i veřejnoprávních organizací zřízených jak státem, tak samosprávou. O snížení těch nejsilnějších nárazů v podobě jednorázového ohromného vyúčtování za energie se pokouší skrze odbornou iniciativu s názvem Pro energie bez exekucí.

Aktuální stav problémů spojených s energetickou krizí

Kdo navštíví stránky iniciativy Pro energie bez exekucí, toho hned na uvítanou čekají až děsivé věty: „Stojíme před bezprecedentní krizí, kterou nikdo nezažil a nikdo na ní nebyl připraven. Dopady na ekonomiku a finanční zdraví lidí v ČR jsou vážné už dnes, a jejich potíže se budou prohlubovat. Dotknou se každého, od nejzranitelnějších skupin obyvatel po střední třídu.“

Aby svá slova podpořili fakty, pravidelně aktualizují reálný vývoj cen energií, inflace (i když tu jen z dat Českého statistického úřadu), množství úspor v domácnostech a poměr výdajů na bydlení na celkových příjmech domácností. Začátkem září 2022 se má situace následovně:

· růst cen elektřiny a zemního plynu už dosáhl na 700 %

· inflace je nyní na 17 %, uvádějí i očekávané reálnější číslo okolo 20 %

· více než desetina domácností již nyní vydává ze svých příjmů 45 a více % pouze na bydlení (kvůli vysokým cenám energií se s potížemi potýká už polovina českých domácností)

· z posledního průzkumu České bankovní asociace vyplývá, že asi čtvrtina českých domácností má úspory jen ve výši jediného platu.

Jaké následky jsou Institutem očekávány?

Je to sice nabíledni, ale pojďme si ukázat, jakých následků energetické krize se nyní v Institutu prevence a řešení předlužení očekávají. Do svého hledáčku totiž zahrnuli i sociálně-politický vývoj, který takovéto události pravidelně doprovází. Historie nám již několikrát ukázala, že když se takové tendence přemnoží, nejhorším dopadům čelí zase jen běžní obyvatelé (domácnosti, spotřebitelé). O jakých dopadech se v Iniciativě nahlas mluví:

· očekává se nárůst počtu jednotlivců a rodin v exekucích - dopad je odůvodněn zkušeností z let 2008 - 2012, kdy byla v exekucích v podstatě desetina národa

· očekávají se hromadné bankroty podnikatelů a ochromení tržního prostředí

· opět se budou prohlubovat rozdíly mezi regiony

· mezi voliči se čeká nárůst preferencí extremistických skupin a hnutí

Problém je příležitostí vytvořit vlídnější budoucnost i pro ty nejzranitelnější

Institut prevence a řešení předlužení ale nehází flintu do žita, naopak se snaží současnou situaci pojmout jako výzvu. Svědčí o tom i motto celé iniciativy: „Problém je příležitostí vytvořit vlídnější budoucnost i pro ty nejzranitelnější“. Na stránkách projektu představují i kroky, jak hodlají lidem, firmám i státu v této situaci pomoci:

Osvěta

Institut zahájil vzdělávací kampaň k úsporám i využití dostupných alternativních zdrojů energií, ke zvyšování finanční gramotnosti a orientace v oblasti energií, informační kampaň o aktuálně dostupných preventivních nástrojích pro snížení rizika vzniku nedoplatků a následných pádů do exekucí, kampaň o možnostech státní podpory.

Součástí osvěty jsou i tipy k šetření, ve kterých je však jen pár doporučení pro ty, kdo si platí třeba za streamovací služby, mají hypotéku nebo plánují novou půjčku. Jestliže byste si rádi prošli více tipů na účinné šetření i jen z pár zbývajících korun z výplaty, připravili jsme pro vás článek, kde se zaměřujeme na nejčastější zbytné výdaje. Jejich existenci si mnoho domácností často ani neuvědomuje. Přitom dokáží v dlouhodobém horizontu připravit peněženku o vyšší procenta příjmů domácnosti.

Legislativa

V rámci této oblasti se spustila iniciace a podpora legislativních a dalších opatření směrem ke státní správě, tlak na stát, aby zjednodušil přístup ke stávající státní podpoře, aby zavedl daňové úlevy, nové formy podpory a více reguloval energetický trh, který patří ke strategickým zájmům státu

Podpůrné nástroje

I podpůrných nástrojů je připraveno více. Iniciativa oslovuje dodavatele energií, aby bylo ochotnější ke splátkovým kalendářům, aby se napojili na občanské a dluhové poradny a detailněji sami pro sebe předpovídali vlny nedoplatků a neuhrazených záloh.

Zaměstnavatele se bude Iniciativa snažit oslovit s nabídkou osvěty pro zaměstnance, s možnostmi proaktivního řešení energetické chudoby, nabídne jim prostor a zkušenosti pro systematickou práci v oblasti dluhů a exekucí a naučí je, jak s dodavateli energií vyjednat celofiremní tarify také pro zaměstnance.

Chcete se taky zapojit?

Iniciativa Pro energie bez exekucí vyzývá všechny, kdo se mohou do kampaně zapojit, aby tak i učinili. Nabízí spoustu vzdělávacích letáků, dokumentů, ale i elektronických bannerů, co se snadno dají vložit na stránky jak soukromé blogové, tak i jednotlivých úřadů, zaměstnavatelů atd. Významnou roli by mohly v šíření myšlenek této iniciativy sehrát například knihovny.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688