Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.09.2022 09:30:00

Pražská burza výrazně ztratila již třetí týden v řadě. Složení indexu PX se pro 4. čtvrtletí nezmění


Pražská burza od poloviny srpna moc růstových seancí nezaznamenala. V uplynulý týden pouze jednu v úterý. Index PX tak týden zakončil na téměř již 14měsíčních minimech u 1 150 bodů, když odepsal 3,14 %. Nutno dodat, že za poslední sotva 3 týdny obdobný v souhrnu téměř desetinový pokles zaznamenávají rovněž například akcie na Wall Street či v sousedním Německu.

U nás je však daný vývoj ovlivněn primárně bankovními tituly a akciemi ČEZ. Energetický titul ztratil třetí týden v řadě, když po eskalaci vzestupu cen elektřiny v minulém týdnu došlo k výraznému obratu. Jižní směrování dopadlo i na emisní povolenky. Hlavní výrobce a dodavatel elektřiny u nás nicméně v návaznosti na zmiňovanou cenovou volatilitu přestal přijímat nové zákazníky přecházející od konkurence. Sám titul evidentně zažívá zvýšené různorodé pohledy investorů, což indikují s převahou prodejců nejvyšší objemy obchodů od začátku prázdnin. Možnost změny struktury firmy, vidina dalšího nárůstu ziskovosti jdou zejména proti obavám z vyššího zdanění, potažmo regulatorním zásahům. Titul se nicméně již přiblížil posledním minimům z úvodu prázdnin, tedy nyní i 200dennímu cenovému průměru, což by technicky mohlo zapůsobit jako podpora.

Největší ztráty nicméně v týdnu utrpěly, rovněž na ceny elektřiny reagující, akcie PHOTON ENERGY. V likvidnější/určující Varšavě se dostaly k hranici 12 PLN, tedy od tamních maxim z poloviny července propadly již takřka o 30 %.

To akcie PILULKA se ocitly ,mnohem „dále“ již na 1,5letých minimech, když po tzv. insider prodejích klesly na hranici 900 .

 

Druhý týden v řadě se mezi nejztrátovější emise zařadily akcie MONETA, které jakoby chtěly dohnat dřívější propad svých konkurentů. Dostaly se již níže než po oznámení zrušení transakce s PPF, resp. již nejníže od ledna 2021. Ještě více se tak naplňují naše odhady, že nádech titulu na konci června nad 85 může být jen dočasný.

Již pod 570 si cenově „ťukly“ akcie KB, což naposledy zaznamenaly v listopadu 2020. Odrazilo se to na zvýšené likviditě, když titul v tomto ohledu tentokrát překonal akcie ERSTE, které obvykle v týdnu bývají druhé nejobchodovanější. Ty se tentokrát vydaly proti trhu, když v domovské Vídni vlastně od úterý bojovaly zpět u opakovaně v reportech zmiňované technické hranice 22,50 EUR. A vzhledem k průběhu se stále jakoby zdá s nejasným výsledkem, přestože v pátek zakončily nad ní.

Přítok nových informací zaznamenaly akcie KOFOLA. Zveřejněné hospodářské výsledky za 2Q ukázaly především na pokračující růst nákladů v návaznosti na ceny vstupů. Firma nakonec zároveň zveřejnila i návrh dividendy, přestože avizovala učinit tak až s pondělním startem distanční zářijové valné hromady. Každopádně po třech letech se akcionáři mají dočkat namísto 13,50 požitku jen 11,30 . Titul na souhrn zpráv zareagoval poklesem a ocitl se na ročních minimech. Vlastně se tak ale oproti předchozím měsícům zatraktivnil na titulu dividendový výnos na aktuálních 4,1 %.

Zprávy přišly také k akciím Avast, když fúze s NortonLifeLock dostala definitivně zelenou. Titul v návaznosti v domovském Londýně zaznamenával nová historická maxima. Ovlivňován také forexem, když u nás jej v přepočtu od větších zisků brzdila posilující korunalibře, na druhou stranu výslednému vypořádání fúze přeje americká měna, resp. slabá koruna k dolaru. Indikativně lze nyní hovořit při více hotovostní variantě fúze o ceně přes 204 . Pražská burza ještě neoznámila oficiální termín derniéry titulu, maximem se však zdá pátek 9. září. Vzhledem k vypořádání by překvapením nebyla možná již středa.

Každopádně nejrůstovějším titulem byly druhý týden v řadě akcie COLT odrážející se dále od technické hranice pod 520 . Investoři jistě dolaďují pozice před očekávaným reportem dalších růstových hospodářských výsledků plánovaných na 22. září.


Závěrem možno zmínit, že pražská burza indexově letos ztrácí již téměř 20 %. Po zahrnutí dividend lze v návaznosti na index PX-TR hovořit o necelých 15 %. Na základě obchodování v minulých měsících, resp. také závěrečných kurzech z konce srpna, pražská burza provede v polovině měsíce pravidelnou čtvrtletní aktualizaci báze indexů. V těch hlavních bude opět jen 10 emisí s vahou bank nadále v souhrnu okolo 50 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688