Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  02.09.2022 16:08:38

Rada vlády navrhla na Národní cenu vlády Česká hlava ekologa Petra Pyška

V pátek 2. září 2022 se ve Strakově akademii konalo zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), jíž předsedá ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. K hlavním bodům jednání patřily návrhy na jmenování členů a předsedy výzkumné rady Technologické agentury ČR (TA ČR) spolu s návrhem laureáta Národní ceny vlády Česká hlava za rok 2022. RVVI se seznámila s návrhem zákona o státním rozpočtu na rok 2023+ ze strany Ministerstva financí.

V úvodu jednání přivítali členové RVVI do svých řad prof. MUDr. Jana Latu, CSc., který je profesorem vnitřního lékařství a od roku 2015 zastává funkci rektora Ostravské univerzity. Jan Lata byl členem RVVI již v letech 2016–2020.

Očekávaným výstupem zářijového zasedání je už tradičně návrh laureáta či laureátky na Národní cenu vlády Česká hlava. Za rok 2022 navrhuje RVVI vládě z výsledku tajné volby udělit toto nejvyšší ocenění české vědy prof. RNDr. Petru Pyškovi, Ph.D. Materiál bude nyní předložen do meziresortního připomínkového řízení.

„Národní cena vlády je ‚česká nobelovka‘ udělovaná za celoživotní úspěšné a prvotřídní vědecké působení s mezinárodním významem. Volba profesora Pyška, který je světově vysoce hodnoceným odborníkem v oboru biologie invazí, byla v tomto ohledu jednoznačná,“ sdělila k výslednému výběru kandidáta ministryně Helena Langšádlová.

Ke dni 10. října 2022 končí funkční období 9 členům výzkumné rady TA ČR. Radní nyní navrhli vládě jmenovat vždy po 3 kandidátech za akademickou, podnikatelskou sféru a resorty, jsou jimi prof. Ing. Martin Fusek, CSc., prof. PhDr. Dr. Dušan Lužný a Ing. Miroslav Punčochář, DrSc.; doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D., Mgr. Miroslav Havránek a doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D., MBA; prof. Ing. Ján Džugan, Ph.D., doc. Ing. Šárka Houdková Šimůnková, Ph.D., a Ing. Jan Kleindienst, Ph.D.

RVVI navrhla vládě znovu jmenovat prof. Ing. Martina Fuska, CSc., předsedou výzkumné rady TA ČR.

Mezi hlavními body jednání schválili členové RVVI zveřejnění výstupů hodnocení z Modulu 1 na národní úrovni za 5. rok hodnocení podle Metodiky 2017+, a to na veřejně přístupném rozhraní https://hodnoceni.rvvi.cz/.

RVVI dále mj. projednávala stav projektu experimentálního zařízení COMPASS-U: Tokamak pro špičkový výzkum jaderné fúze. Rada vlády dlouhodobě a kontinuálně považuje podporu výzkumu v oblasti energetiky, vč. výzkumu termojaderné fúze, za jednu z klíčových priorit výzkumných aktivit a jejich financování v ČR.

Členové RVVI se seznámili s prezentací projektu sdílených činností České styčné kanceláře pro vzdělávání a výzkum v Bruselu (CZELO).

Prof. RNDr. Petr Pyšek, Ph.D.

Petr Pyšek je profesorem ekologie Univerzity Karlovy v Praze, působí na katedře ekologie Přírodovědecké fakulty UK. Zabývá se biologickými invazemi v globálním měřítku, jejich historií, dynamikou a dopady na biodiverzitu a fungování ekosystémů. Ve své specializací tak propojuje biologii a ekologii se společenskými vědami.

Petr Pyšek je považován za jednoho ze zakladatelů moderní invazní ekologie. V rozsáhlé spolupráci s vědci po celém světě nepochybně ovlivnil současnou podobu výzkumu biologických invazí. Téměř dvě desetiletí působí jako poradce a Research Associate v Centre of Excellence for Invasion Biology (CIB) na Stellenbosch University v Jižní Africe, dlouhodobě spolupracuje s Bioprotection Centre v Lincolnu na Novém Zélandu a řadou dalších pracovišť, zejména v USA.

Jedná se zřejmě o nejcitovanějšího invazního biologa a jednoho z nejcitovanějších současných ekologů vůbec. Nedávný průzkum research.com jej označil za pátého nejcitovanějšího vědce světa v oboru Ecology and Evolution.

V roce 2011 byl profesor Pyšek zvolen členem Učené společnosti ČR, je také čestným členem České botanické společnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688