mzp.cz (MŽP)
Z domova  |  02.09.2022 00:00:00

MŽP oceňuje šetrné nakládání s vodou. Příkladné české firmy mohou získat značku Odpovědné hospodaření s vodou

MŽP oceňuje šetrné nakládání s vodou. Příkladné české firmy mohou získat značku Odpovědné hospodaření s vodou

Recyklace vody, technologie bez vody, využívání srážkových a šedých vod, optimalizace výrobních procesů, realizace zelených střech u provozoven, ekologicky šetrná likvidace odpadních vod s obsahem nebezpečných látek – to jsou jedny z důležitých témat Ministerstva životního prostředí, které prosazuje v oblasti adaptace na změnu klimatu. Příkladné firmy proto ocení novou značkou – Odpovědné hospodaření s vodou.

Průmysl patří k největším odběratelům povrchových a podzemních vod a společně se zemědělstvím patří do rizikové skupiny mnohdy významně dotčené projevy změny klimatu. Podniky by si měly tyto skutečnosti uvědomit a na měnící se klima se „adaptovat“, např. cíleně snižovat svou závislost na rizikovém vodním zdroji či omezovat dopady své činnosti na vodní hospodářství. Ty z tohoto pohledu úspěšné mohou od Ministerstva životního prostředí získat značku Odpovědného hospodaření s vodou,“ vysvětluje hlavní důvod vzniku programu Odpovědné hospodaření s vodou ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Tato nová osvětová a motivační aktivita MŽP vznikla v úzké spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Hodnocení Odpovědného hospodaření s vodou (OHV) pokrývá 11 prioritních oblastí v boji se suchem, které zároveň pomohou rozkrýt slabé i silné stránky podniku v oblasti vodního hospodářství.

Zisk prestižní značky OHV udělované ministryní životního prostředí znamená pro podnik nejen potenciál marketingové sebeprezentace, ale realizací vhodných opatření jako např. omezení spotřeby vody může podnik dojít k reálným ekonomickým úsporám.

Dnešním dnem se program OHV otevírá pro veškeré podniky, jejichž převažující ekonomická činnost spadá do kategorie C (Zpracovatelský průmysl) CZ-NACE. Zároveň s tím byly aktualizovány podmínky programu. Detaily o programu jsou popsány v pravidlech programu OHV a v metodice pro hodnocení OHV, které jsou dostupné zde. Přijímání žádostí o značku OHV je průběžné.

Získáním značky OHV společnost deklaruje, že s vodou hospodaří udržitelným a environmentálně šetrným způsobem. Značku OHV lze též využít pro doložení udržitelnosti dotace Ministerstva průmyslu a obchodu přidělené v rámci výzvy II programu podpory PORADENSTVÍ – Poradenské služby pro MSP (malé a střední podniky) na tzv. vodní audit.

Značka OHV má nadto vazbu také na rozhodování tzv. suchých komisí v době sucha. Při stanovení míry omezení povoleného nakládání s vodami komise zohlední i způsob hospodaření s vodou v rámci podniku. K prokázání „efektivního nakládání s vodou“ může podnik využít mj. právě také značku OHV.

Logo značky (PNG, 207 kB)

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

MŽP oceňuje šetrné nakládání s vodou. Příkladné české firmy mohou získat značku Odpovědné hospodaření s vodou

MŽP oceňuje šetrné nakládání s vodou. Příkladné české firmy mohou získat značku Odpovědné hospodaření s vodou

Recyklace vody, technologie bez vody, využívání srážkových a šedých vod, optimalizace výrobních procesů, realizace zelených střech u provozoven, ekologicky šetrná likvidace odpadních vod s obsahem nebezpečných látek – to jsou jedny z důležitých témat Ministerstva životního prostředí, které ...

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti končí, ale MŽP už chystá pokračování

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti končí, ale MŽP už chystá pokračování

Včera se uzavřel příjem žádostí v 1. výzvě kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. MŽP ji pro všechny kraje ČR vyhlásilo v únoru letošního roku a první žádosti fyzických osob začaly kraje postupně přijímat ve své režii od května tohoto roku. ...

MŽP mění emisní vyhlášku. Teplárny a elektrárny díky novele ušetří zemní plyn

MŽP mění emisní vyhlášku. Teplárny a elektrárny díky novele ušetří zemní plyn

Ministerstvo životního prostředí vydává novelu emisní vyhlášky, která umožní během vyhlášených mimořádných stavů v energetice provozovat také zdroje dodávající teplo a elektřinu, které by za normálních okolností musely být závěrem letošního roku odstaveny nebo by jejich provoz byl možný pouze po ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688