B3 Technology (B3 Technology)
Reality  |  02.09.2022 12:33:43

Kvůli dražším hypotékám jsou v kurzu pronájmy rodinných domů

Ceny nemovitostí i úrokové sazby jsou momentálně vysoké. Lidé však bydlet potřebují, tak hledají způsoby, jak si vyplnit své sny třeba o bydlení v rodinném domě. Momentálně jsou v hledáčku zájemců o bydlení právě pronájmy rodinných domů.

Z analýzy nabídek rodinných domů napříč celou ČR nám vychází, že došlo k navýšení počtu nabídek domů k pronájmu meziročně o 30 procent. Nyní evidujeme přes 500 rodinných domů k pronájmu, zatímco před rokem naše agregovaná data věděla o 380 rodinných domech v celé ČR,“ vysvětluje Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Dochází k zajímavému trendu, kdy kvůli dražším hypotékám se některým zájemcům vyplatí jít bydlet do staršího rodinného domu k pronájmu místo pořízení vlastního. Průměrná cena se pohybuje od 150-200 /m2 za měsíc u starších domů většinou po rekonstrukci. Pokud bychom hovořili o novostavbách, či novějších rodinných domech, cena se vyšplhá přes 300 /m2 za měsíc. Průměrná velikost nabízených domů je od 100–150 m2. I tak je ale výhodnější si rodinný dům pronajmout než koupit na hypotéku. Nejen, že splátka hypotéky je vyšší než cena za nájem, ale také počáteční náklady jsou nižší.

Ale pozor, nabídkové ceny většinou nezahrnují energie, které při výše uvedené průměrné velikosti činí od 5 do 10 tisíc korun za měsíc. Novější domy jsou též úspornější. Starší rodinné domy, které se nabízí třeba i za 100 /m2 za měsíc, jsou vzhledem ke stáří mnohem méně energeticky úsporné a nájemce musí počítat s tím, že zaplatí téměř jednou tolik za energie. Život je otázkou priorit avšak, objeví-li se v nabídce nový rodinný dům za 25 000 /měsíc bez energií na periferii okresního města, tak tato nabídka nezůstane dlouho neuspokojena,“ popisuje Jakub Veverka z realitního portálu Viedobydleni.cz.

dat Videobydelni.cz také vyplývá, že u kategorie pronájmů rodinných domů je až o 50 procent větší proklikovost neboli zájem, než tomu bylo před rokem. Odpověď je stále stejná a tou jsou drahé hypotéky.

Poptávka po pronájmech domů je stále vyšší než nabídka

Celkově se dá říci, že rodinných domů na pronájem nikdy nebylo tolik, aby uspokojily celkovou poptávku. Jedná se o specifickou kategorii s mnoha proměnnými. Těmi proměnnými jsou energie a vysoké úrokové sazby. Existuje velmi málo subjektů, které staví rodinné domy na pronájem, proto je nabídka velmi členitá a pestrá. Taktéž stavět rodinný dům na hypoteční úvěr za účelem pronájmu se v současné době rovná ekonomické sebevraždě.

Nejlevněji je na Karlovarsku

Nejlevnější rodinné domy k pronájmu jsou tradičně v Karlovarském kraji, kde je ale zároveň nejmenší počet nabídek. Průměrná cena se pohybuje okolo 125 /m2 za měsíc. Nejdražší průměrný pronájem je Praze a Středočeském kraji, a to na částkách přesahujících 250,--/m2 a měsíc. Nicméně vysoko se drží též Liberecký a Královéhradecký kraj s průměrnou hodnotou okolo 200,--/m2 za měsíc,“ dodává Veverka.

Výhodou pořízení rodinného domu na pronájem je vysoká flexibilita při nečekané životní změně, a to vzhledem ke stále se zvyšujícímu riziku ekonomické recese není vůbec špatné. Problém nastává tehdy, když s výškou splátky hypotéky, kterou klient nezvládne splatit. K čemu je pak bydlet ve vlastním, když v takové situaci mohu přijít o dům, a ještě se mohu dostat do problémů se závazky vůči bance například při prodeji nemovitosti v dražbě.

Průměrné nabídkové ceny rodinných domů v jednotlivých krajích

Kraj

Cenové rozpětí v /m2 za měsíc

Praha hl.město

493-180

Středočeský kraj

400-150

Jihomoravský kraj

270-100

Jihočeský kraj

250-110

Plzeňský kraj

255-100

Karlovarský kraj

200-80

Ústecký kraj

330-50

Liberecký kraj

350-70

Královéhradecký kraj

320-80

Pardubický kraj

315-65

Olomoucký kraj

260-180

Zlínský kraj

390-85

Moravskoslezský

385-75

Zdroj: Videobydleni.cz

 

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688