Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  02.09.2022 11:56:35

Jak řešit výdaje spojené se začátkem školního roku a na čem ušetřit?

Na září se většina rodičů těší, protože odpadnou starosti s tím, jak zabavit ratolesti ve volných chvílích. Na druhou stranu je návrat dětí do školních lavic pro řadu rodin zátěžovým obdobím. Začátek školního roku se řadí mezi finančně nejnáročnější období v roce a na vybavení pro školáky padne každý rok několik tisíc korun. Jak řešit výdaje spojené se začátkem školy a dá se při zařizování všech nezbytností také ušetřit?

Rodiče čeká jedno z finančně nejnáročnějších období v roce

Z průzkumu Finanční gramotnost 2022 vyplývá, že více než tři čtvrtiny rodičů (77 %) čekají v souvislosti se začátkem školního roku zvýšené výdaje do 6 000 Kč. Více než 23 % oslovených respondentů očekává, že je bude návrat dětí do lavic stát více než 6 000 Kč. Až 3 z 10 oslovených rodičů přitom uvedlo, že budou muset v souvislosti se začátkem školního roku omezit své výdaje.

I když většina rodičů (68 %) uvedla, že si nebude muset na financování školních pomůcek půjčovat, 32 % oslovených přiznalo, že si na výdaje spojené se začátkem školního roku bude muset vzít nějakou formu půjčky. Do 3 000 Kč si bude muset půjčit 18 % rodičů, víc než 3 000 Kč pak bude potřebovat 14 % rodičů.

Půjčka na začátek školního roku? Vybírejte s rozmyslem

Náklady spojené s nákupem školních pomůcek, sešitů, ale i výdaje za zájmové kroužky, oblečení či např. školní obědy představují výdaje i několik tisíc korun. Rodiny, které již nyní čelí zvýšeným nákladům spojeným s růstem cen energií, se mohou velmi rychle a snadno dostat do finančně náročné situace. Někteří již nyní přiznávají, že se budou muset obrátit na některou z finančních institucí a výdaje budou řešit finanční půjčkou.

V takovém případě výběr půjčky nijak neuspěchejte a ideálně srovnejte více možností. Půjčku můžete získat v bance, kde již máte vedený svůj účet, ovšem pokud potřebujete pokrýt pouze výdaje v řádech tisíců korun, můžete využít také nabídky některé z nebankovních společnosti v podobě první půjčky zdarma. Dá se tak ušetřit za náklady spojené s půjčkou, protože pokud úvěr splatíte celý v uvedeném termínu, za půjčku nepřeplatíte ani korunu navíc.

Jak ušetřit při nákupu výbavy pro školáka?

Asi nejvíce přelomovým měsícem je září pro rodiče dětí nastupujících do první třídy. Pro ně školní výbava vychází na vyšší částky. Dobrou zprávou je, že se většinou jedná o jednorázovou a dlouhodobou investici. Nezbytná výbava pro prvňáčka může vyjít přibližně na 5 000 Kč, ovšem zaplatit lze i výrazně více. Jakých rad byste se měli držet, abyste utratili co nejméně?

Sledujte akční nabídky

Obchodníci se na počátkem září předhánějí v nabídce vybavení pro školáky, a proto se akční nabídky v tomto období rozhodně vyplatí sledovat. Především velké řetězce nabízejí zboží, které lze nakoupit i za výrazně nižší ceny, takže na celkové útratě můžete ušetřit klidně několik set korun.

Projděte si, co máte a co skutečně potřebujete

Dříve než se poslední srpnový týden vrhnete na nákupy, vyplatí se projít si vybavení z loňského roku a sepsat si věci, které je nezbytné koupit nové. Týká se to např. přezůvek, penálu či jiného vybavení, které lze použít i v dalším školním roce. Pokud máte doma prvňáčka, můžete se zkusit poptat příbuzných a známých, zdali jim doma např. nezůstala nepotřebná aktovka. Mnoho zřizovatelů škol či sponzorů financují dětem, které nastupují do první třídy, dokonce základní balíček se školními pomůckami, takže se vyplatí nakoupit až po 1. září, abyste neměli některé věci zbytečně dvakrát.

Nekupujte vše najednou

Pokud máte již sepsaný nákupní seznam, základní rada zní, vezměte tužku a začněte škrtat. Kupte jen to, co doopravdy musíte, a zbytek si rozložte. Vybavení na kroužky můžete dokoupit až v čase, kdy dítěti začne první lekce. Pokud např. plavání začíná až v říjnu, nemusíte hned v září kupovat nové plavky, brýle a plaveckou čepici. Při nákupech je dobré se držet pravidla raději méně než více. Spotřebního zboží bývá na trhu přebytek, cokoli se dá kdykoli dokoupit.

Pomoci si výdaji může i stát

Pokud patříte mezi ty, kteří mají potíže uhradit na začátku školního roku všechny nezbytné výdaje vlastními silami, zjistěte si, jestli můžete využít jednorázovou dávku pomoci v hmotné nouzi, tedy mimořádnou okamžitou pomoc, kterou poskytuje stát. Tato dávka pomáhá řešit hned několik životních situací a jednou z nich je i cílená pomoc určená těm, kteří na startu nového školního roku nemají s ohledem na své příjmy, sociální a majetkové poměry prostředky na úhradu výdajů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností dětí.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688