kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  02.09.2022 00:00:00

Sklářství a tradice znovu ožijí v Jizerských horách 3.9.

 
02. 09. 2022
 

Sklářská slavnost na Kristiánově je tradiční připomínkou sklářského řemesla a bižuterní výroby na Jablonecku. Letos se uskuteční v sobotu 3. září. Připraven je ale také pestrý doprovodný program pro děti i dospělé a jako každý rok široká nabídka občerstvení.

Pořadatelem Sklářské slavnosti je již 2 desítky let Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Od 9 hodin bude bývalá osada zaplněna stylovým zbožím a ukázkami ruční práce. Návštěvníci se mohou zapojit do tvůrčích dílen, vyzkoušet si foukání skla u pece i u kahanu, rytí a malování, výrobu vinutých perlí, náramků, čelenek, květin atd. Stánky zaplní i další pouťové zboží z keramiky, ze dřeva a dalších přírodních materiálů. „Sklářská slavnost je pomyslným návratem k historii a oslavou současného českého sklářství“, řekla ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková.

Hned na začátku bude uctěna památka zakladatele sklářské osady Johanna Leopolda Riedla na místním hřbitově, následovat bude mše pod širým nebem, celebrovaná bratrem Jeronýmem. V kulturním programu se budou střídat folklórní soubor Nisanka z Jablonce nad Nisou, divadlo Na klice s pohádkami, písně o Jizerských horách uslyšíme v podání Zlatých holek, skladby mnoha žánrů nabídne jablonecká skupina Sousedi. „A co by to bylo za slavnost bez jarmarečních zpěvů? Ty představí soubor Katastrofální předpověď počasí“, doplnila hlavní organizátorka Marie Víšková. Horská služba z Bedřichova zvedne adrenalin všem, kteří budou mít odvahu ke slaňování přes Kamenici, na děti čeká také hledání pokladu čaroděje Tamanna, projížďky na koni a nově také dětské prohlídky osady s kurátorem muzea Petrem Novým, na téma „Jak se na Kristiánově žilo“. Celý program bude probíhat až do 16 hodin, vstup je zdarma.

Program

9.00 začátek slavnosti

9.30 uctění památky zakladatele Sklářské osady na Lesním hřbitově

10.00 poutní mše svatá v místě bývalého Panského domu

11.00 folklorní soubor NISANKA

11.30 „Gabriel a Málinka“ / pohádka pro děti / Divadlo Na klice

11.40 Katastrofální předpověď počasí - jarmareční písně

12.00 Zlatý holky – zpívání pro radost, o Jizerských horách, o dobru a zlu

13.00 folklorní soubor NISANKA

13.30 „Indiánka Janka“ / pohádka pro děti / Divadlo Na klice

14.00 SoUsEDI – jablonecká hudební skupina mnoha žánrů

15.00 „Gabriel a Málinka“ / pohádka pro děti / Divadlo Na klice

15.00 Folklorní soubor NISANKA

10.00, 12.30 a 14.30 Komentované prohlídky „Jak se na Kristiánově žilo“/ Petr Nový

Doprava

Na Kristiánov se návštěvníci dostanou pouze pěšky po turistických cestách z Janova nad Nisou, Bedřichova, Hrabětic a Josefova Dolu nebo na kole po značených cyklotrasách.

V den slavnosti budou posíleny autobusové spoje MHD linky č. 1, která jede z centra Jablonce nad Nisou směrem na Bedřichov. Kdo pojede autem, může využít parkoviště v Bedřichově a v Hraběticích.

Sponzoři

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Libereckého kraje, obce Bedřichov, obce Janov nad Nisou a Nadace Preciosa

Mediální partner: Mediálním partnerem Kristiánova je portál PROPAMÁTKY

Sklářská osada Kristiánov

Osada byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopili na Tři krále (6. ledna) 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výrobu bižuterie. Specialitou byly tzv. „tutny“, duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků - banglí.

Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a nabízí prohlídku stálé expozice, malý naučný okruh po zaniklých stavbách osady a naučnou stezku spojující významná místa se sklářskou tradicí na trase mezi Kristiánovem a hlavní budovou Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, www.msb-jablonec.cz, https://www.facebook.com/msbjablonec

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688