Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  02.09.2022 09:37:33

S&P500 přerušilo pokles z posledních dnů, směr do dalšího týdne určí data z trhu práce v USA

Indexy S&P500 a Dow Jones včera nakonec mírně posilovaly, kdy ke konci obchodování celkem svižně vymazaly ranní ztráty. Dosažená úroveň S&P500 3900 po 4denním poklesu už patrně přilákala vyšší zájem nakupujících. Nasdaq ještě skončil za den v mínusu, kdy je více citlivý na rostoucí dluhopisové výnosy, jež byly v posledních dnech jedním z podstatných faktorů pro pokles akcií.

Projevil se také pokles akcií NVIDIA přes 7% po informacích o omezení ze strany vlády USA na exporty high-end čipů firmy pro umělou inteligenci do Číny, což se odrazilo i na akciích v celém odvětví.

Americké desetileté výnosy vzrostly nad 3,25%, nejvýše od druhé poloviny června, v reakci na více jestřábí projev guvernéra FED Powella v minulém týdnu a "zmaření" nadějí části trhu na výhledový obrat FED směrem od rychlého utahování měnových podmínek kvůli tomu, že inflace už ukázala náznaky ochlazování zatímco ekonomická aktivita se zhoršuje.

Na úrovních S&P500 kolem 3900 už také vidím možnost určité podpory a stabilizace poklesu z posledních dnů, kdy reprezentuje ocenění asi 16,5násobek očekávaných zisků. Další vývoj bude záležet na přicházejících makrodatech (dnes data z USA trhu práce, v polovině září inflace). Ceny ropy oslabovaly ke 4% s informacemi o nových lockdownech v Číně (implikace poklesu poptávky) včetně např. 21milionové aglomerace Chengdu.

Dnes dostaneme důležitá oficiální data z trhu práce v USA, kde trh čeká růst nových pracovních míst za srpen o 295 tis. (v červenci bylo +500tis.) a růst mezd 0.4% m/m. Odhad reakce trhu na čísla nicméně nemusí být jednoznačný, vzhledem k aktuálnímu poklesu na trhu by horší čísla o počtu pracovních míst mohla být pro dnešní reakci trhu spíše pozitivní, kdy budou implikovat menší potřebu utahování měnové politiky (stejně jako by to implikoval nižší než očekávaný růst mezd), lepší čísla naopak můžou působit ve směru posledních dnů. Pro nějakou výraznější tržní reakci by však odchylky proti očekávání museli být asi větší.

Futures na indexy dnes přes noc zatím spíše mírně pozitivní.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688