olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  01.09.2022 00:00:00

Další olomoucká základní škola má vlastní výrobu elektřiny a moderní vychytávky

Další olomoucká základní škola má vlastní výrobu elektřiny a moderní vychytávky

 

 

Unikátní osvětlení, fotovoltaická elektrárna a rekuperační jednotka. Takový je další výsledek spolupráce města a skupiny Veolia. Moderní vychytávky má tentokrát k dispozici Základní škola Stupkova v Olomouci. Po mateřské škole Barevný svět, jde tak o další školské zařízení, které spoří energie a přináší lepší prostředí pro děti i učitele. Předání moderního řešení do užívání proběhlo symbolicky první den nového školního roku.

Energetické úspory patří mezi naše priority a v současné vypjaté době jsou ještě důležitější než dříve. Jsem rád, že se nám daří ve spolupráci s Veolií vybavovat objekty ve správě města chytrými prvky, které umí skloubit úspory a větší komfort pro uživatele. Chtěli jsme je vyzkoušet přednostně ve školách a školkách a to se nám osvědčilo,“ řekl primátor města Olomouce Mirek Žbánek o projektu.

„S městem spolupracujeme dlouhodobě a snažíme se vyhovět jeho potřebám jako dodavatel tepla, ale přinášíme i něco navíc. Využíváme při tom jak naše zkušeností, tak i zaměření dalších firem ze skupiny Veolia, které se zabývají smart systémy. Výsledkem jsou zajímavé projekty šité na míru jednotlivým objektům, které pomáhají uspořit energie i finance a zlepšit jejich vnitřní prostředí,“ doplnil Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie, která na projektu spolupracovala s dceřinou firmou Veolia Smart Systems.

Fotovoltaická elektrárna instalovaná v Základní škole Stupkova vyrobí přes 6 MWh elektrické energie za rok. V průběhu školního roku bude většina elektřiny spotřebována ve škole, prázdninové přetoky z elektrárny se budou ukládat do distribuční soustavy. Škola je tak částečně soběstačná a není zcela odkázaná na elektřinu zvenčí. Vizualizace aktuální a celkové výroby fotovoltaické elektrárny bude zobrazena ve vstupní hale školy na televizní obrazovce. Žáci i ostatní návštěvníci školy tak získají představu o vyráběné elektrické energii.

Součástí projektu je také instalace 12 ks svítidel, která zajistí tzv. pro-kognitivní osvětlení. „Svítidla mají vyrovnané světelné spektrum s důrazem na azurovou složku, která je klíčová pro fungování našich vnitřních hodin (tzv. Cirkadiánní rytmy). To je zásadní pro psychickou pohodu a myšlení. Zároveň mají svítidla dlouhodobý vliv na zdraví a vitalitu žáků a pedagogů. Svítidla působí velmi podobně jako přirozené sluneční světlo a jsou chráněná mezinárodními patenty,“ uvedl světelný technik a průkopník biologicky optimalizovaného osvětlení Hynek Medřický, spolumajitel společnosti Spectrasol, která na projektu spolupracovala s Veolií.

Dalším instalovaným zařízením ve škole je rekuperační jednotka s funkcí aktivního chlazení v letních měsících. Rekuperační jednotka zajistí optimální větrání třídy bez nutnosti otevření oken. Díky ní se koncentrace CO2 bude držet pod doporučenou úrovní. Dětem se tak bude lépe dýchat, nebudou unavené a lépe udrží pozornost. Chlazení vyřeší problém s přehříváním třídy v období vysokých venkovních teplot. Jednotka je tichá, je samostatná pro jednu třídu a řídí se podle koncentrace CO2 a předem nastavených časových režimů. V kombinaci s pro-kognitivním osvětlením ve třídě vytvoří optimální prostředí pro výuku.

„Každý takový projekt nám pomáhá a má svůj význam. Dlouhodobě se totiž ukazuje, že nejefektivnější cesta ke snižování nákladů na energie vede nejen přes zateplování budov, ale spočívá zejména v instalaci moderních řešení. Staráme se o zhruba 90 školních budov v našich 31 základních a mateřských školách a podle aktuálních propočtů musíme s ohledem na nárůst energií počítat se zvýšením výdajů až o 40 procent,“ objasňuje náměstek pro školství Karel Konečný. Celková hodnota aktuálního projektu financovaného společností Veolia je 847 tisíc korun.

Fotografie:

| Poslední úprava: 1. září 2022 (čt)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688