Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.09.2022 06:01:09

Pražská burza zažila nejhorší srpen za posledních 11 let, září naopak bývá statisticky pozitivní měsíc


Zatímco se v první polovině srpna pražská burza měřeno indexem PX pokoušela o pozitivní směrování, zbytek měsíce přinesl návrat k jejímu jižnímu směrování. Klesla tak nakonec již pátý měsíc v řadě, když navíc odepsala výrazných téměř 5 %. Více negativní srpen zažila naposledy v roce 2011, obecně horší měsíc pak prožila v době startu covidu. V březnu 2020 totiž index PX propadl takřka o pětinu. Nyní se pražská burza každopádně ocitla o více než rok zpět. Jen od počátku roku především vlivem finančních emisí ztrácí téměř 18 %. Po zahrnutí vyplacených dividend, tedy dle indexu PX-TR, pak dosahují ztráty pražské burzy necelých 13 %.

V srpnu nakonec nejvíce ztratily akci PILULKA, které se po zprávách o manažerských prodejích zejména na konci měsíce nasměrovaly více na jih. Uzavřely na 900 , tedy vůbec nejníže od února 2021. Dokonce převzaly akciím ERSTE nelichotivý titul letos nejztrátovější emise z indexu PX.

Zmiňovaný rakouský titul byl však svou vahou v srpnu, a rovněž i od počátku roku, neporovnatelně více negativním článkem, resp. vůbec tím nejhlavnějším. V domovské Vídni se po proražení dříve zmiňované technické hranice u 22,50 EUR podíval až na 21,25 EUR, kde se naposledy obchodoval v listopadu 2020. Závěr měsíce přinesl nádech směrem ke zmiňované technické hranici, ta však nyní může působit již jako rezistence.

Obdobná minima zaznamenávají akcie KB, které v poslední srpnové závěrečné aukci za výrazného prodejního přetlaku zamířily dále níže. Dokonce o více než 2 ve zmiňované aukci propadly akcie MONETA, které se vlastně jinak v posledních týdnech poměrně dlouhou držely. Dopomohlo jim to k výraznému vylepšení vlivu na pražské burze. Jejich váha v indexu PX se totiž přehoupla přes hranici 18 %, zatímco u akcií ERSTE již klesla z nedávných ještě 20 % již pod 17,5 %. Akcie KB disponují nyní 18 %, mají každopádně za sebou nevídanou šňůru sedmy měsíců ztrát v řadě.

Finanční tituly zkrátka v obavách možné recese a v kontextu nárůstu nesplácených úvěrů, potažmo pak jejich výraznějšího zdanění, stále nemohou najít pevnou půdu pod nohama.

 

Výrazným hybatelem pražské burzy jsou však dlouhodobě indexově dominantní akcie ČEZ. Divoké ceny elektřiny a v návaznosti politická vyjádření o mimořádném zdanění nestandardních zisků dopomáhají titulu nadále k výrazné volatilitě. Na konci srpna se podíval i pod 984 , zatímco se v měsíci obchodoval i o více než 120 výše. Investoři jakoby negativně reagovali na poslední zprávy od premiéra, že vláda skutečně zamýšlí dostat pod kontrolu výrobu elektřiny společnosti.

Energetickou firmou aktuálně zveřejněná celistvá pololetní zpráva poodkryla, že k rozhodnému dnu (21.6.) pro účast na letošní valnou hromadu ČEZ vlastnil finančník Pavel Tykač podíl 1,47 %. Tedy alespoň dle stavu v CDCP na účtu jeho společnosti Belviport. Připomenout možno, že letos počátkem února reportoval regulátorovi rovný procentní podíl. Následně chtěl v rámci zrychleného bookbuildingu koupit až 9 mil. akcií, resp. dalších 1,67 %. Od tendru však v době startu války na Ukrajině ustoupil. Do akcií ČEZ však evidentně v mezičase odhadem další minimálně 2 mld. dále zainvestoval. Zmiňovaný podíl Pavla Tykače k valné hromadě lze aktuálně ocenit na 7,8 mld. .  

Výraznou volatilitu zaznamenávaly také akcie PHOTON ENERGY, které jsou rovněž pod značným vlivem cen elektřiny. Titul zaznamenával letos již trojciferné zisky, když se v srpnu obchodoval až za 90 . Část zisků však následně vymazal, resp. rázem se přiblížil možnosti vstupu do tzv. medvědího trhu. To by nastalo v případě jeho korekce o více než 20 % od maxim, současný pokles titulu však spíše bude jen zdravím oddechnutím.

Podstatně více v srpnu po kladném stanovisku britského antimonopolního úřadu k fúzi přidaly akcie Avast, které však již nejsou od zimy součástí indexu PX. Navíc dle všeho jejich 4 leté působení na pražské burze v první polovině září definitivně skončí. Uskutečnit by se měla avizovaná fúze s NortonLifeLock. Pražská burza zatím nepotvrdila dřívější vizi, že by se nástupnický americký titul měl kromě Nasdaq obchodovat duálně právě také na pražské burze. Akcie Avast každopádně s neobvyklou zobchodovanou více než 1 mld. přispěly k nadprůměrné srpnové likviditě na pražské burze. Vlastně i omezily dominantní likviditní pozici akcií ČEZ, které se po předchozích dvou měsících tentokrát nepostaraly o nadpoloviční podíl obchodů. Ale „pouze“ jen o necelých 47 %.

Třetím nejziskovějším sledovaným titulem se v srpnu staly akcie pojišťovny VIG, které se nadechly již před zveřejněním solidních hospodářských výsledků. Následně však o zisky přišly, aby je v nové nákupní vlně jakoby podpořilo vyjádření šéfky pojišťovny, že se již pro následující funkční období nebude o post ucházet.

Za zmínku stojí ještě rovněž v srpnu nakonec mírně ziskové akcie COLT. Patřily vlastně k nejvolatilnějším, když u nich i intradenně nebyly nijak neobvyklé více než 10 , tedy cca 2% změny. Aktivním traderům obecně v srpnu nabídly ceny v poměrně širokém rozpětí 513-548 . Trh se každopádně musel vypořádat s prodeji téměř 14 tis. akcií ze strany člena představenstva, resp. šéfa dceřiné americké Colt.


Závěrem možno zmínit, že pražská burza delší „měsíční“ negativní šňůru než letos zažila naposledy v roce 2011. Tehdy klesala dokonce sedm měsíců v řadě. Mohla by se však nyní nadechnout, alespoň při pohledu na dlouhodobé statistiky. V posledních 10 letech totiž pražská burza v září indexově ztratila pouze dvakrát.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688