mmr.cz (MMR)
Z domova  |  31.08.2022 11:12:13

MMR: Pro města a obce chceme 1,3 miliardy korun navíc na jejich rozvoj - Bartoš

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš prosazuje navýšení rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj o 1,3 miliardy korun na rozvoj obcí a měst ale i podporu cestovního ruchu. MMR tak chce dofinancovat projekty měst a obcí, na které už peníze z původní uvolněné částky nezbyly. Finance by putovaly například na zlepšení energetické úspornosti budov, ale třeba i na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu. Návrh již schválila vláda v rámci novely zákona o státním rozpočtu 2022.
„Města a obce nesou tíhu současné krize spojenou se zdražováním nejen cen energií velmi těžce, proto jsme se jim rozhodli pomoci také formou navýšení částky pro národní dotace. Největší část financí bude uvolněna na rekonstrukce veřejných budov, kde jsem navrhl podpořit všechny další úspěšné projekty, které skončily pod čarou a už se na ně nedostalo. Obce tak budou mít mj. příležitost rekonstrukcemi snížit výdaje na energie. Určitě ale nezůstane jen u této pomoci,“ nastínil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že se dostane i na projekty, které podporují budování infrastruktury cestovního ruchu. Právě toto odvětví utrpělo během kovidového období značnou újmu.

Cílem Ministerstva pro místní rozvoj je podpořit obnovu a rozvoj obcí, zvýšit kvalitu života jejich obyvatel a zlepšit atraktivitu obcí a regionů. Předpokládáme i zapojení místních obyvatel, sdružení a občanských spolků při obnově a rozvoji měst a obcí. Chceme podpořit co nejvíce projektů, které budou sloužit široké veřejnosti a budou přístupné pro všechny.

Finance by se měly navýšit u těchto dotačních titulů: Podpora obnovy místních komunikací (pro obce do 3 tis. obyvatel), Podpora obnovy sportovní infrastruktury (pro obce do 3 tis. obyvatel), Rekonstrukce a přestavba veřejných budov (pro obce do 3 tis. obyvatel), Podpora budování a obnovy míst aktivního a pasivního odpočinku (pro obce do 3 tis. obyvatel), Rekonstrukce a přestavba veřejných budov (pro obce s 3 - 10 tis. obyvateli) a Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu.

Jakmile výše uvedený návrh schválí Parlament ČR, budou úspěšní žadatelé ze zásobníků obratem informováni. Ministerstvo pro místní rozvoj pak bude v případě dodání podkladů od žadatelů připraveno vydat Rozhodnutí o poskytnutí dotace a dotaci co nejdříve poskytnout.

K tomuto dodatečnému navýšení alokace ze státního rozpočtu v letošním roce začalo MMR vyhlašovat výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu. Pro rozvoj regionů je připraveno více než 117 miliard korun. Podrobnosti zde.
Bartoš: Pro města a obce chceme 1,3 miliardy korun navíc na jejich rozvoj
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688