Akcenta (AKCENTA CZ)
Makroekonomika  |  30.08.2022 14:44:10

HDP – růst za námi, pokles před námi (30.8.2022)

Miroslav Novák
Miroslav Novák

30.08.2022

Dnes zveřejněné údaje o vývoji domácí ekonomiky (HDP) za 2. čtvrtletí pozitivně překvapily. Oproti předběžnému odhadu ze závěru července (+0,2 % k/k a 3,6 % r/r) byl totiž růst HDP revidován směrem vzhůru na 0,5 % k/k a 3,7 % r/r. Pozitivem je samotný růst HDP, který v kombinaci s 1. čtvrtletím vytváří dobré základy pro to, aby domácí ekonomika letos vzrostla minimálně o 2 %. Kladně lze hodnotit i to, že spotřeba domácností v mezičtvrtletním srovnání de facto stagnovala. A v neposlední řadě slušně rostly investice.

Vadou na kráse je skutečnost, že se HDP ve stálých cenách stále nedokázal ani po více jak dvou letech vrátit na úrovně z před začátku pandemie, tj. z posledního čtvrtletí roku 2019. A to se pravděpodobně nepodaří ani ve druhé polovině letošního roku, protože dynamika HDP začíná evidentně zpomalovat a zatímco první dvě čtvrtletí letošního roku byly ve znamení mezičtvrtletního růstu, tak ve 3. a 4. čtvrtletí se bude HDP pro změnu mezičtvrtletně snižovat. To, že domácí ekonomika ve druhé polovině roku začne klesat, je však možné vidět již při pohledu na strukturu HDP ve 2. čtvrtletí.

Spotřeba domácností. Ta sice ve 2. čtvrtletí téměř přerušila negativní trend poklesu ze závěru loňského a začátku letošního roku, avšak detailnější rozdělení spotřeby domácností ukazuje, že si domácnosti se snižováním spotřebních výdajů vzaly jen „oddechový čas“ před druhou polovinou roku. To, že domácnosti budou i nadále omezovat svoji spotřebu, totiž podporuje pokles výdajů na tzv. předměty dlouhodobé spotřeby ve 2. čtvrtletí, které mají investiční povahu. To koresponduje s obavami spotřebitelů z budoucnosti. Vysoká inflace se však odráží i na poklesu tzv. předmětů krátkodobé spotřeby. A tyto trendy (obavy z budoucnosti a vysoká inflace snižující reálné příjmy) budou ve druhé polovině roku celkovou spotřebu domácností a tím i HDP táhnout směrem dolů.

Tvorba hrubého kapitálu. Ve 2. čtvrtletí zásoby přispívaly k růstu HDP kladně, k čemuž výrazně pomohly stále narušené dodavatelské řetězce. Podniky totiž jednak z opatrnostních důvodů akumulovaly vyšší zásoby a zároveň se jim i nadále hromadila na skladech nedokončená produkce. Pozitivní příspěvek do HDP zaznamenaly i investice a to především investice do ostatních budov a staveb, dopravních prostředků a strojů a zařízení. Extrémní růst cen energií však může investice v nadcházejících čtvrtletích dost zásadně přibrzdit. Firmy, hlavně ty průmyslové s vysokým podílem energií na celkových nákladech, na investice nebudou mít dost finančních prostředků. Argumentem, že se investiční aktivita udrží, je čerpání finančních prostředků z EU. Vysoké ceny energií, nejistota a celkové zhoršení poptávky se však na investicích velmi pravděpodobně projeví negativně.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.08.2022HDP – růst za námi, pokles před námi Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
08.01.2021Silné oživení za námi a slabý výkon před námi (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.01.2021Silné oživení za námi a slabý výkon před námi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688