Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  30.08.2022 00:00:00

Páteční bouře způsobila městu Liberec škodu přes 10 milionů korun

Škody minimálně za 10 milionů korun způsobily na majetku města a jeho infrastruktuře páteční přívalové deště a silný vítr. Poškozeny jsou především některé úseky silnic, chodníky a propustky. Ke škodám za jednotky milionů došlo v městských parcích a lesích, kde vítr způsobil pády větví i stromů. Bouře si bohužel vyžádala i lidský život.

Ke škodám za jednotky milionů došlo v městských parcích a lesích, kde vítr způsobil pády větví i stromů. V některých lokalitách proto vedení radnice nařídilo zahájit jejich havarijní kácení. Přesná výše škody na dřevinách a zeleni se nyní stále zjišťuje a bude upřesněna v následujících dnech.

Příslušný odbor magistrátu nařídil i mimořádné prohlídky vytipovaných mostních konstrukcí, aby se ověřila jejich statika a zjistil aktuální technický stav.

Radnice se na bezprostřední likvidaci následků škod rozhodla vyčlenit pro Technické služby města Liberce (TSML) v první fázi 5 milionů korun, které se použijí převážně na strojní i jiné formy čistění zasažených úseků, ale i zmíněnou likvidaci poškozených dřevin a zeleně.

Následky prudkého lijáků v kombinaci se silným nárazovým větrem začaly hned krátce po uklidnění situace odstraňovat pohotovostní čety zaměstnanců TSML ve spolupráci s dalšími složkami a pracovníky magistrátu.

Zametací a čisticí stroje jsou do terénu nasazeny od sobotního rána. V některých místech stále hrozí pád větví. Žádáme proto, abyste se nezdržovali v lokalitách, kde pracovníci TSML provádí odklízecí práce, nepohybovali se v místech, kde jsou viditelně nahnuté stromy, případně nalomené větve a neparkovali svá auta pod těmito stromy, kde může dojít k poškození vozidla (a pracovníci se zároveň k poškozeným stromům a větvím nemohou dostat). Technické služby města Liberec na odstranění škod intenzivně pracují. Vzhledem k značnému rozsahu škod bude však nějakou dobu trvat, než se podaří škody zcela odstranit a uvést do původního stavu.

Kvůli prudké změně počasí musela být dočasně omezena městská hromadná doprava. Škody na majetku Dopravního podniku města Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) a veřejném osvětlení nebyly dosud přesně vyčísleny. Město je eviduje zvlášť a jejich výši upřesní koncem tohoto týdne.

Liberečtí dobrovolní hasiči měli za pátek 67 výjezdů

Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje začalo v pátek 26. srpna po devatenácté hodině přijímat ve zvýšené míře hlášení o mimořádných událostech. Situace se uklidnila až po půlnoci. Od 19:00 do 6:00 hodiny ranní přijalo středisko cca 130 událostí v souvislosti s počasím. Postupně bylo do výjezdů povoláno operačním střediskem i všech 8 dobrovolných jednotek města Liberec.

Jednotky vyjížděly ve většině případů k technickým pomocem. Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve z komunikací a zajišťovali jejich průjezdnost. V Liberci v Nových Pavlovicích bohužel došlo při pádu stromu i ke smrtelnému zranění jedné osoby a další musela být převezena s těžkým zraněním do nemocnice.

K dalším činnostem hasičů patřilo například čerpání vody ze zatopených prostor, čištění a uvolňování propustků, kácení stromů a odstraňování větví hrozících pádem nebo monitoring situace v obcích. I v průběhu sobotního dopoledne pokračovaly některé jednotky v odstraňování následků pátečního deště. Jednalo se především o další odstraňování nebezpečných stromů, ale i o pomoc při úklidu areálu PČR a fotbalového stadionu v Liberci.

Dobrovolné jednotky realizovaly celkem 67 výjezdů v celkové délce cca 66 hodin, za což jim patří veliké poděkování.


Foto: SDH Liberec

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688